Hírek

2007.03.20. 06:08

Itt a tavasz, vágjunk neki a túrának!

Olvasónk kedvet kapott a természetjáráshoz. De nem akar hűbelebalázs módjára nekivágni a dolognak. Tanácsot kér, milyen felszerelése legyen, és mi mindenre figyeljen az úton.

BAMA

Erőfelmérés. Az indulás előtti napon öltsünk kényelmes ruhát, nedves időben lábbelink legyen bőrcipő vagy bakancs. Száraz időben megteszi a tornacipő is. Induljunk el az utolsó buszmegállótól vezető turistajelzésen. Haladjunk befelé egy órán át. A nagy túrán bánjunk csínján a magas hegyekkel. Felfelé kellemes lehet, mert szinte röpít minket a szervezet termelte adrenalin. Lefelé azonban megrándíthatjuk térdünket, bokánkat, vállunkat. Lépteink ugyanis a földet döngetik, és ha combizmunk nem elég erős, ízületeink megsérülhetnek.

Az „igazi” túrára fél kilenc-tíz órakor induljunk. Hét órai kelésnél akkorra ébred fel a szervezet, és melegednek be az ízületek. Délig menjünk a jelzés mentén, majd egy tisztáson telepedjük le. Jöhet a falatozás. Utána induljunk visszafelé. Amikor kiéhezve hazaérünk, könnyű eledelt fogyasszunk.

Húsz-huszonöt literes hátizsákunk háta legyen szivacsos, a lapockák szélességében támaszkodjon hátunkhoz. Tartalma: személyes iratok, legalább fél-egy liter víz, cukorka, csoki, müzliszelet, amely átlendíthet a holtpontokon. Két szendvics, esőkabát, egy könnyű pulóver, zseb- vagy fejlámpa, térkép, elsősegélycsomag. Bakancsunk legyen zárt, középmagas vagy magas szárú, és legalább fél vagy egy számmal nagyobb a lábunknál. Húzzunk bele vastag gyapjú zoknit. A túrázáshoz öltözzünk rétegesen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!