Közélet

2007.03.18. 11:57

Fejlesztés előtt a városi Vízmű

A lakosság körében sokszor felmerül a város ivóvíz minőségének kérdése. Sokan az erősen klóros ízre és illatra panaszkodnak, mások a víz színének elváltozását tapasztalják otthonukban.

SZOLJON

Megkerestük a városi Vízmű ügyvezetőjét, Kocsis Józsefet, hogy ismertesse az okokat és a megoldási lehetőségeket.
- A fent említett probléma bizonyára nem új keletű, de valójában miről is van szó?

Az EU elsősorban a vízminőség javítását támogatja

A megyénket is érintő Észak-alföldi Vízminőségjavító program II/2 ütemében a Túrkevén megvalósuló beruházás költsége várhatóan eléri a 130-140 millió forintot. A 2009 decemberéig tartó rekonstrukció anyagi fedezetét 90 százalékban az EU biztosítja, a maradék 10 százalék az önerő. A felújítás elsősorban a vízmű műszaki berendezéseit érinti, illetve a fő betápláló vezetékek cseréjét.

- Alapfeladataink közé tartozik a lakosság egészséges ivóvízzel való ellátása, illetve a keletkezett szennyvíz elvezetése és tisztítása. A víz fertőtlenítését jelenleg klórgázzal végezzük. Ahhoz, hogy a fertőtlenítő vegyület a város legtávolabbi fogyasztási pontján is kifejtse hatását, a vízműtelepen szükség van egy magasabb koncentráció beállítására a rendszerben. Így a betáplálási ponthoz közelebbi területeken valóban gyakran érezhető a klór kellemetlen íz- és szaghatása. Egyébként hasonló hatás alakulhat ki az évente kétszer sorra kerülő rendszermosatás időszakában is.
- Van-e más technológia a fertőtlenítésre?
- Több módszer létezik, amelyek nagy része azonban szintén a klór vegyületeit használja. A legújabb eljárások beruházási és üzemeltetési költségei azonban a jelenlegi eljárás többszörösét tenné ki.
- A másik leggyakoribb probléma a víz zavarossága, elszíneződése. Ennek mi az oka?
- Túrkevén alapvetően jó minőségű a kitermelt víz. Néhány régebbi fúrású kútnak azonban az átlagosnál magasabb a vastartalma. A vastalanítás technológiájának hiánya miatt az oldott állapotú vas a vezetékek belső falán rakódik le. Bizonyos idő után ezek a lerakódások leválnak és elszínezik a vizet.
- Miben látja a megoldást?
- A jelenlegi sűrű mosatások csak tüneti kezelésként foghatók fel. A probléma teljes megoldása a közeljövőben várható. Az Észak-alföldi Vízminőségjavító program II/2 ütemében Túrkevén is teljes rekonstrukcióra készül a vízműtelep.  Ennek keretében kiépítésre kerül egy uniós elvárásoknak megfelelő, modern vas- és mangántalanító és arzénmentesítő berendezés. Az előkészítés és a tervezés már részben befejeződött, a beruházás teljes elkészültének várható időpontja 2009 vége. Ez a fejlesztés várhatóan teljesen orvosolja a jelenlegi vízminőségi problémákat.
- Befejezésül arra lennénk kíváncsiak, hogy a mostani kutak meddig tudják ellátni a várost ivóvízzel?
- A település ivóvízigényét jelenleg 6 kút biztosítja. A napi felhasználás átlagosan 1276 köbméter. Éves szinten a város 2006-ban 491 ezer köbméter vizet használt fel. Az előbb említett beruházás keretében egy új kút fúrására is sor kerül, mely hosszútávon biztosítani tudja a város vízigényét, természetesen egyre élvezhetőbb minőségben - fejezte be tájékoztatóját az ügyvezető.

Az EU elsősorban a vízminőség javítását támogatja A megyénket is érintő Észak-alföldi Vízminőségjavító program II/2 ütemében a Túrkevén megvalósuló beruházás költsége várhatóan eléri a 130-140 millió forintot. A 2009 decemberéig tartó rekonstrukció anyagi fedezetét 90 százalékban az EU biztosítja, a maradék 10 százalék az önerő. A felújítás elsősorban a vízmű műszaki berendezéseit érinti, illetve a fő betápláló vezetékek cseréjét.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!