Hírek

2007.03.20. 19:10

Nincs napirenden a sáveltörlés

Másfél éves csúcsra erősödött hétfőn a forint: a bankközi devizapiacon 246 forint alatt jegyezték a nemzeti valutát. Az erős forint mellett könnyebb féken tartani az inflációt, olcsóbb az import. Emellett azoknak is kedvez, akik a mostaninál gyengébb árfolyam mellett vettek fel devizahitelt, mivel így jelentősen csökkenhet a törlesztőrészletük. Nem kedvez viszont az exportőröknek az erős forint, mivel ugyanazért az euróban megállapított árért kevesebb forintot kapnak.

N. M.

Az elmúlt hetekben egyre több vélemény látott napvilágot arról, hogy meg kellene szüntetni a forint árfolyamsávját, s hagyni kellene szabadon mozogni az árfolyamot. A nemzeti valuta mostani drasztikus erősödése is főként erre vezethető vissza. A szakemberek szerint is indokolt lenne az árfolyamsáv eltörlése, a mostani időpontban viszont nem lenne szerencsés ezt megtenni. Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Rt. elemzője szerint ez azt a látszatot keltené, hogy a külföldi befektetők nyomásának engedtek. Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési vezetője is jobbnak tartaná, ha gyengébb forint mellett szűnne meg az árfolyamsáv. Véleménye szerint ha marad a 2001 óta fennálló rendszer, akkor az elkövetkező időszakban is a 240 forintos sávszél közelében maradhat az euróárfolyam, és többször is nekiütközhet a korlátnak. Ez jelentős kamatcsökkentésre késztetheti a jegybankot.

Úgy tűnik, a jelenlegi helyzetben a kormány és a jegybank sem tartja indokoltnak a sáveltörlést. ”Jelenleg nincs olyan javaslat, amelynek alapján erről tárgyalás folyna” – fogalmazott Kovács Álmos, a Pénzügyminisztérium szakállamtitkára egy tegnapi sajtótájékoztatón. A szakállamtitkár elmondta: elméletileg egyetért a szaktárca azzal, hogy a lebegő árfolyam jobban szolgálja az inflációs célkövetés rendszerét. Ugyanakkor a széles árfolyamsáv miatt a mostani rendszerben is teljesíthetőek a célkitűzések.

Hiánycikk az euró

A Világgazdaság értesülései szerint a lakosság valósággal megrohamozta a hazai valutaváltókat, hogy – kihasználva az alkalmat – alacsony árfolyamon eurót vásároljon. Emiatt a valutaváltók többsége a reggeli szállításokat követően hamar kifogy a közös fizetőeszközből, és délutánra igencsak hiánycikknek számít az euró a piacon – erősítették meg a megkérdezett valutaváltók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!