Hírek

2007.03.22. 18:05

Mégsem korlátozzák a szabad orvos- és kórházválasztást

A betegek orvos- és kórházválasztási lehetőségét nem korlátozza az április elsejétől életbe lépő új beutalási rend, a gyógyintézményekre viszont feltétel nélküli ellátási kötelezettséget ró – nyilatkozta Falus Ferenc országos tisztifőorvos a Népszabadságnak.

Bánky B.

A korábbi hírekkel ellentétben így a betegek továbbra is szabadon dönthetnek arról, a területileg illetékes kórházban vagy szakrendelőben szeretnének-e gyógyulni vagy egy másik intézményhez ragaszkodnak. Utóbbi esetben a háziorvos beutalója felértékelődik – a beavatkozás, műtét árának 30 százalékával, legfeljebb 100 ezer forinttal – hiszen a családorvos „engedélye” nélkül érkezőknek ennyit kell fizetniük ellátásukért.

A háziorvosok az esetek többségében eddig is a legközelebbi, azaz a megyei kórházba, szakrendelőbe irányították pácienseiket Balogh Sándor, az Országos Alapellátási Intézet főigazgatója szerint. Speciális kezelés esetén viszont gyakran a bizalmi elv érvényesült (egy dunántúli városban élő háziorvos például a szívbetegeit leggyakrabban az országos intézetbe küldte, ahol korábbi évfolyamtársa dolgozott). Erre továbbra is joga lesz a háziorvosnak, ám ezután egyeztetnie kell az intézménnyel: fogadják-e betegét. Az egészségbiztosító ugyanis nem finanszíroz korlátlan mennyiségű kezelést és operációt, így a kórházak, ha már „feltöltötték” kvótájukat területi betegekkel, rovásukra nem kötelezhetők arra, hogy vállalják a „kívülről érkezők” kezelését.

Az egészségbiztosító adatai szerint a betegek ötödét nem a lakásához közeli intézményben kezelik. A Pest megyei kórházak például a körzetükhöz tartozóknak mindössze 43 százalékát látják el, ennek oda valószínűleg az, hogy az ingázóknak kényelmesebb, ha rokonukat fővárosi munkahelyükhöz közeli kórházban kezelik fekvőbetegként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!