Közélet

2007.03.24. 09:46

Lassan (ki)zöldül a piac

A primőrök nem olcsóbbak tavalyhoz képest Enyhe volt az elmúlt néhány hónap. Ezért a fóliákat is kevésbé kellett fűteni, így gondolhatnánk, jóval szerényebb árakon mérik a tavaszi primőröket...

SZOLJON

Kiss Sándorné Ica az árak szakavatott tudora, hiszen ügyintézőként húsz éve figyeli a szolnoki piac árait. — A primőrök nemcsak márciusban, de jóval korábban feltűnnek a piacon, mivel a legtöbbet fűtött fóliában nevelték. Noha tavaly év végén, meg ebben az évben eddig nem riogatott bennünket szibériai zimankó, úgy tapasztaltam, az árak nagyjából hasonlóak a tavalyi év márciusához. Ami viszont jó hír: itt a primőrök egy-két kivétellel magyar eredetűek. Együtt nézzük végig a piac kínálatát. Kinn, a vásárcsarnok mellett egy mama a retek csomóját a nagyságtól függően 50-70-100 forintra tartja. A zöldhagyma ára 80-100 forint.

Gulyás Zoltánné lánya, Andi őstermelő: — Mi a saját földünkön termeljük a primőröket, ezért a retek csomója 50-100 forint, a hagymáé 100. Egy csokor zöldpetrezselyem 50 forint. Ezek az árak 2006-hoz viszonyítva alacsonyabbak, és hamarosan zuhanni kezdenek, ahogyan melegszik a világ. Sóskát mindössze két helyen mértek. Az egyik eladó közülük Polónyi Istvánné, aki Abonyból érkezett: — Hatszázért vitték kilóját, gyorsan túladtam rajta. Tavaly ilyentájt is hasonló volt az ára. Szerintem tíz nap múlva jóval olcsóbb lesz, mert most az eső, később meg a meleg húzza felfelé, növeszti a leveleket. Vajon mit szól mindehhez a vásárló? Például a szolnoki Nagy Elekné, aki hetente kétszer, csütörtökön és szombaton vásárol, mert akkor a legnagyobb a piac kínálata.

— Otthon a naptárba írom az árakat, és meglep, hogy tél se volt, mégis a tavalyi szinten mocorognak az árak. Tudom, Szentes, a Bosnyák messze van, de akkor is. Esetleg egy-két őstermelőnél térnek el lefelé picit az árak. Mondok egy példát: a retek csomagja tavaly ilyenkor 60-120 volt, most 40-150. Pedig ahogy nekem kevesebbet kellett fűtenem a panelben, úgy hasonló lehetett a helyzet a fóliákban is. Az elhangzottak ellenére akár őstermelő, akár kereskedő valaki, nagy áreltérések nincsenek. Mintha megegyeztek volna az árakban. Ami viszont jó pont a kínálatban: a piacon jószerével csak magyar termékek kelletik magukat. Azért még valamiről beszélni kell, hiszen nem mindegy, mennyi mérget, permetet eszik meg a gyanútlan vásárló.

Ennek évek óta Busi Kálmánné Rozika a szakembere mint üzemeltetési ügyintéző: — Tavaly előfordult egy döbbenetes eset. Az egyik árus őszibarackja tizenhatszor több vegyszert tartalmazott a megengedettnél. Azonnal elküldtük a piacról. Általában az a gyakorlat, hogy az ellenőrök váratlanul érkeznek. Örülünk nekik, hiszen ők az igazi biztosítékai annak, hogy a zöldáruk nem tartalmaznak mérget. Primőrök a karcagi piacon is szépen sorakoznak a standokon. Hajdú Ferenc 1981 óta árul kereskedőként a karcagi piacon: — Meglátszik, hogy hónap vége van, a vevők csak csipegetnek, egy-két darabot vásárolnak.

Pedig az árak a tavaly ilyenkorihoz képest jóval, úgy 10-20 százalékkal olcsóbbak. Akkor a zöldség 6-900 forint is volt, most 220-300 forint. Szeretnék több magyar árut is kínálni, de a karfiol, karalábé még holland, a szőlő, szamóca, paradicsom spanyol. A magyar alma nálam csak 220 forint, a külföldi 300 forint kilónként. A paradicsom most lett 500-ról 600 forint, a magyar paprika 120, míg a retek csomója 120, a salátáé 140 forint.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!