Közélet

2007.03.26. 14:17

Ceglédi fogdában halt meg a nagykőrösi férfi

Csütörtök reggel Nagykőrösön őrizetbe vették a szolnoki nyomozók, délután pedig meghalt a ceglédi fogdába zárt nagykőrösi B. József. Az apa úgy döntött hogy nem hagyja annyiban az ügyet.

Noszlopy

A hivatalos vizsgálat szerint az ügyben rendőri mulasztás nem történt, a férfi családja azonban nem nyugszik ebbe bele. Szolnoki nyomozók és kommandósok jelentek meg B. József kecskeméti ideiglenes lakásán, az édesapjánál csütörtök kora reggel. Kábítószeres büntetőügy egyik gyanúsítottjaként akarták kihallgatni, illetve őrizetbe venni a férfit. Kecskeméten azonban hiába keresték, ezért a szomszédos településre, Nagykőrösre mentek a rendőrök. Itt fogták el az állandó lakcímén a gyanúsítottat, akit ezután Szolnokon hallgattak ki még aznap délelőtt – ügyvédje jelenlétében - az ügyben.

- Szolnokon nincs fogda, ezért egy rendőrségi együttműködési megállapodás szerint a kihallgatás követően Ceglédre vittük át az őrizetbe vett gyanúsítottat – adott tájékoztatást az előzményekről Kovács Ágnes, a Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. A halálesetet után 24 órával kiadott rendőrségi közlemény szerint a fogdai befogadást megelőzően orvos vizsgálta meg Cegléden B. Józsefet. Ezt követően került a zárkába sérülés- és panaszmentesen. A rendőrségi közleményben az áll, hogy a férfi jelezte: asztmás, ezért ventillációs készüléke nála maradt. - Közel két óra elteltével zárkatársának rosszullétre panaszkodott, aki szólt az őröknek – mondta a Pest megyei rendőrség szóvivője, Beluzsárné Belicza Andrea rendőr törzszászlós. A kapitányság ügyeletén keresztül azonnal mentőt hívtak, és a férfit a Ceglédi Kórházba szállították, ahol életét vesztette. Az itt lefolytatott halottszemle során ruházatából előkerült a ventillációs készülék, mely majdnem tele volt a betegségéhez szükséges gyógyszerrel.

- Józsikám 13 éves kora óta súlyosan asztmás. Ezért szerelték le a katonaságtól is. Mindig nála kellett legyen az életmentő ventillációs készüléke. Most azt mondják a rendőrök, hogy nála volt. Higgyem el? De akkor miért halt meg a fiam? – sírta el magát a férfi kecskeméti édesapja, amikor munkatársunk felkereste. - Csütörtök éjjel, a kórházból egyenesen a ceglédi rendőrkapitányhoz mentem, aki azt mondta akkor, hogy nem vihette be a cellába az inhaláló pipát a fiam. Most meg már mégis azt mondják, hogy mégis nála volt a betegségéhez szükséges gyógyszer. Mi történt a fiammal a fogdán?

[caption id="" align="alignleft" width="475"] A ceglédi kórház sürgősségi osztályáról származó gyászjelentés
[/caption]Az édesapa még csütörtök éjjel megkapta a kórházból a fia személyes holmijait. Pulóvert, farmert, bőrszíjat, cipőt, zoknit és fehérneműt. A ventillációs készülék nem volt ezek között. Különös viszont a bőrszíj: ilyet ugyanis a fogdán nem viselhet őrizetes. Az úgynevezett befogadáskor elveszik mindenkitől a cipőfűzőt, és a derékszíjat is, amit a fogdaszabályzat azzal indokol, hogy lehetséges ezekkel az öngyilkosság. Magukat megnevezni nem kívánó rendőrségi szakértők szerint kizárt, hogy a fogdából a kórházba, eszméletlenül szállított B. Józsefre felerőltették volna a derékszíjat a fogdaőrök vagy a mentősök. Akkor viszont hogyan lehetséges, hogy derékszíjat kapott az apa a kórházban, ventillációs készüléket viszont nem. - Szíjat nem tarthat magánál a fogdába került gyanúsított. Ez így van Cegléden is, de a körülményeket még vizsgáljuk. A halál pontos oka pedig csak az igazságügyi orvos-szakértői boncolás után, a hét elején lesz ismert – mondta erről Beluzsárné Belicza Andrea.

A férfi apja az elmúlt napokban már minden olyan médiát, és jogi fórumot megkeresett, amelytől segítséget remél. Magánnyomozásba kezdett: felkeresi a fiát kórházba szállító mentősöket, a ceglédi kórház orvosait és mindenkit, akinek információja lehet arról, hogy hogyan halt meg csütörtök este József. A fogdán történt haláleset ügyében a Pest megyei rendőrség – mivel véleményük szerint bűncselekmény nem történt - közigazgatási hatósági eljárás szabályai szerint folytat vizsgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!