Közélet

2007.03.27. 19:46

Levelet küld a biztosító

Közel negyvenezren kapnak megyénkben tájékoztató levelet ezekben a napokban az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól. Április 1-től ugyanis megkezdődik a biztosítási jogviszony ellenőrzése.

SZOLJON

Amint Fellner Zsuzsától, az OEP sajtóosztályának vezetőjétől megtudtuk, az egészségbiztosító azoknak küld értesítést, akiknek biztosítási jogviszonya nem szerepel a nyilvántartásban. Előfordulhat azonban, hogy valaki tudja igazolni, hogy van biztosítása, hogy ám az OEP rendszerében nem szerepel. Ebben az esetben a levélben található nyilatkozat visszaküldésével lehet jelezni a vitatott kérdéseket. Ilyenkor az egészségbiztosító elkezdi az adatok ellenőrzését.

A válaszlevél visszaküldése mellett telefonos egyeztetésre is lehetőség nyílik. Ezen kívül a megyei egészségbiztosítási pénztár áprilistól megerősített ügyfélszolgálattal várja azokat az ügyfeleket, akik rendezni kívánják biztosítási jogviszonyukat. Fontos azonban, hogy a mostani megkeresés még csak tájékoztató jellegű. A jogviszony rendezésére egészen 2007 végéig haladékot ad az egészségbiztosítási pénztár. Ugyanakkor megszűnik az eltartott hozzátartozói státusz.

Mindazok, akik eddig így szerepeltek, vagy egyszerűen nincs jogviszonyuk, áprilistól kötelesek egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére. Ennek alapja a mindenkori minimálbér 9 százaléka. Azok a szociálisan rászorulók, akik anyagi helyzetük miatt nem képesek a járulékfizetésre, az önkormányzatoknál jelentkezhetnek. Egyedi elbírálás alapján az ő esetükben lehetőség nyílik a biztosítási jogviszony igazolására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!