Hírek

2007.03.28. 16:25

Közmunkások teszik rendbe az erdőket

T. M.

Mintegy kétezerötszáz közmunkás dolgozik majd április közepétől az állami tulajdonú erdőkben – jelentette be Gráf József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési miniszter szerdai sajtótájékoztatóján, miután az erről együttműködési megállapodást írta alá az agrártárca és a munkaügyi minisztérium vezetője, valamint az ÁPV Zrt. igazgatósági elnöke. A közmunkások a program keretében részt vesznek az erdőápolásban, a csemete-termesztésben, rendbe teszik a séta- és turistautakat, összegyűjtik a szemetet.

A közmunkások nagyrészt már megvannak, mivel sokak számára már ismert a program, mivel a korábbi években is részt vettek benne. A többiek pedig a regionális munkaügyi központokon keresztül jelentkeztek.

A munkásokat öt-nyolc hónapig foglalkoztatják. Ez idő alatt a foglalkoztatottak legalább a minimálbért megkeresik. A fizetésük mellé különböző juttatásokat is kaphatnak, így például beiskolázási támogatást, tűzifa-illetményt vagy ebédjegyet. A kétezerötszáz közmunkás közül háromszázötven-négyszáz fő OKJ-s képzésben is részt vehet. A program befejezése után motorosfűrész-kezelő, erdőápoló lehet belőlük.

A közmunka program teljes értéke csaknem 1,9 milliárd forint. A munkaügyi tárca és az ÁPV Zrt. hétszáz-hétszázmillió, míg a földművelésügyi tárca százmillió forinttal járul hozzá a programhoz. Emellett a meghívott tizenkilenc erdészeti Zrt. a teljes költségek húsz százalékát vállalta önrészként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!