Hírek

2007.04.02. 18:21

Gazdasági bizottság: nincs döntés a gázról

Nem vette tárgysorozatba a parlament gazdasági bizottsága az Európai Unió közös energiapolitikájáról szóló országgyűlési határozati javaslatot

BAMA

Nem vette tárgysorozatba a parlament gazdasági bizottsága az Európai Unió közös energiapolitikájáról szóló országgyűlési határozati javaslatot. Németh Zsolt fideszes képviselő, az egyik javaslattevő elmondta: céljuk az volt, hogy a kormány erősítse meg elkötelezettségét az Európai Unió által stratégiai projektként megjelölt Nabucco földgázvezeték megépítése mellett.

Göndör István és Podolák György szocialista honatyák szerint azonban a javaslat súlyos károkat okozhatna Magyarországnak, mivel még nincs döntés arról, hogy a „Kék Áramlat” nevű vagy a Nabucco vezeték kiépítését támogatja-e a kormány.

„Ha nem tetszik az orosz gáz szaga, vásárolhatnak más országból” – mondta Vagyim Gusztov, az orosz parlament FÁK-szakbizottságának elnöke a távirati irodának. „Ha alternatív energiaforrást akarnak, találják meg, és akkor nem ide fogunk gázt szállítani, hanem Koreába és Kínába”  –  tette hozzá az orosz politikus, miután Németh Zsolttal találkozott Budapesten.

Gusztov a fentieket Orbán Viktor mondatai kapcsán jelentette ki. A Fidesz elnöke a múlt héten azt fejtegette, jelentősen különbözik az európai piaci észjárás az orosz állami, politikai természetű gondolkodásmódtól. A hétfői tárgyalást követően Németh Zsolt közölte: a Fidesz részéről „az égvilágon semmilyen orosz-ellenességről nincs szó”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!