Közélet

2007.04.07. 09:37

Házhoz megy a segítség

A megyeszékhely után Tószegen is kiépítik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás rendszerét. Ezzel az időseket és betegeket támogatják majd.

SZOLJON

— Az eredetileg tervezett negyvenöt lakás mindegyikében kiépítik a házi segítségnyújtás készülékeit. Főleg egyedül élő idős embereknél, és olyan családoknál, ahol napközben segítségre szoruló családtag egyedül tartózkodik otthon — mondta el Papp István, polgármester.

Május közepére kiépül a rendszer

Április 16-tól a kistérség tizenhat településén — csak Rákócziújfaluban nem — kezdik el kiépíteni a rendszert — mondta el a Kistérségi Többcélú Társulása Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltatási Központ igazgatója. Lázárné Csendes Mónika kiemelte: mintegy 546 darab jelzőkészüléket helyeznek „szolgálatba” május 16-ig. Eddigi tapasztalatok szerint a rendszer nagy segítség az időseknek — hangsúlyozta az igazgatónő.

— Néhány lakásban ugyan nincsen vezetékes telefon, — ez közel tizenhét lakást érint — ennek ellenére ezekben is megjelenik a készülék. Ez azért fontos, mert a telefonvonalhoz csatlakozik a jelzőkészülék. Mindenesetre keressük a módját, hogy a jövőben mobiltelefonhoz is köthető legyen a rendszer — tette hozzá Tószeg polgármestere.

A jelzőrendszer két készülékből áll: egy fix helyzetű és egy mobil. — Az utóbbi csuklón vagy nyakban hordható, így bármikor kéznél lehet. Ha rosszul lesz, elesik vagy bármi komoly problémával szembesül a támogatott — tudtuk meg a település szociális szolgáltató központ igazgatójától. Zombor Zoltánné hozzátette, ha krízis helyzet lép fel, a jelzés egy diszpécser központba továbbítódik. Mivel a készülék alkalmas kétoldalú kommunikációra is, így a bajba jutott személy el tudja mondani, hogy mi történt vele. A diszpécser pedig szól az ügyeletes gondozónak. A tervek szerint a kistérségen belül egy ügyeletes gondozót jelölnek ki, aki vagy egészségügyi vagy gondozó végzettségű lesz. Amint megkapja az utasítást, hogy hova kell mennie, tizenöt percen belül házhoz kell érnie. Ez csak gépjárművel valósítható meg. Ezt a támogató szolgálattal közösen oldják majd meg: a jelzés beérkezésekor a szolgálat sofőrje lesz a segítségükre.

— Mivel bajba jutott emberhez kell bejutni a segítségnek, ezért valószínűleg kulcsmásolatot kell készíteni a rendszerhez tartozó lakásokhoz — hangsúlyozta a polgármester. — Ezek biztonságos tárolása, és az esetleges visszaélések elkerülése okoz majd fejtörést nekünk. Fehér Vencelné bizony már régóta várja, hogy végre legyen nála jelzőrendszer. — Már tavaly is szükségem lett volna rá, amikor éjjel tíz órakor kaptam agyvérzést — meséli az idős hölgy. — Azóta már szépen lábadozom, sőt, már az ujjaimat is tudom mozgatni. Örülök, hogy lesz segítség — mondja a 85 éves néni. Mivel egyedül éli mindennapjait, úgy érzi, mindenképpen nagyobb biztonságot fog adni neki a rendszer, hiszen a mai világban bármi történhet az emberrel. Versitz Éva, a szolnoki polgármesteri hivatal szociális és egészségügyi osztályának vezetője kérdésünkre elmondta, hogy közbeszerzési eljárás során választották ki azt a szolgáltatót, aki kiépíti a rendszert. Tószeg mellett természetesen több kistérségi település — összesen tizenhat — részt vesz a programban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!