Hírek

2007.04.11. 06:08

Indul az újabb ablakcsereverseny

Kedd óta lehet postára adni a lakossági energiatakarékossági pályázatokat. Az elnyert pénzt érdemes körültekintően elkölteni, hogy a beruházás után valóban csökkenjen az energiafelhasználás.

Tóth Marcella

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Olyan ablakot érdemes vásárolni, amely nem igényel karbantartást. Pályázni fűtés korszerűsítésére is lehet. Fotó: Kallus György
[/caption]A szükséges nyomtatványokat az Energia Központ Kht. címére kell három példányban, ajánlott levélben elküldeni. Az igénylőlapot a gazdasági tárca honlapjáról (www.gkm.gov.hu) is le lehet tölteni, valamint az Energia Központ Kht. irodájából is be lehet szerezni.

Érdemes sietni, mivel a pályázatokat a postázás sorrendjében bírálják el. Emellett a beruházástól várható energia- és költségmegtakarítás nagyságának függvényében döntenek a támogatás odaítéléséről, de megvizsgálják a felhasználni tervezett anyagok, berendezések minőségét is. A vissza nem térítendő támogatást kétféle beruházásra lehet igényelni. Egyrészt energiatakarékossági célokra, mint ajtók, ablakok cseréjére, külső hőszigetelésre, illetve energetikai berendezésre, például kazánra.

A másik kiíráson a lakossági megújuló energia fejlesztésére, napkollektor, napelem vagy hőszivattyú beszerzésére lehet pályázni. A nyílászárók cseréjekor érdemes néhány fontos szempontot figyelembe venni. „Olyan ablakot válasszanak a lakástulajdonosok, amelynek minimum 70 milliméter a beépítési mélysége, és a minőségi tanúsítványán 1,2 körüli U érték (korábban k érték) szerepel” – mondta el érdeklődésünkre Prohászka Rajmund, a MATA Ajtó-Ablak Egyesület elnöke. Az ablak hőszigetelő tulajdonsága annál jobb, minél kisebb az U érték. Emellett érdemes olyan ablakot vásárolni, amely nem igényel karbantartást, vagyis műanyagot vagy felületkezelt fát.

A földszinti ablakot hosszabb távon kifizetődőbb betörésbiztosra cserélni. Érdemes megbízható kereskedőnél vásárolni. Nem szabad megfeledkezni a megfelelő szellőztetésről sem. Ez egyrészt a keletkező pára eltávozása, másrészt a nyílt égésterű gázkészülékek (gázüzemű kazán, gáztűzhely) biztonságos működéséhez szükséges égési levegő utánpótlása miatt fontos. Ezt a problémát orvosolhatják az automatikusan működő szellőztetési rendszerek. Egy készülék 14–16 ezer forintba kerül. A nyílászáró cseréjekor átlagosan 50–75 ezer forint négyzetméterenkénti költséggel lehet számolni a szükséges kőművesmunkákkal együtt. A kazán cseréje 450–500 ezer, míg a hőszigetelés négyzetmétere 7–8 ezer forintból jön ki.

Újra kell pályázniuk a tavalyi veszteseknek

Nem árt tudni, hogy azoknak is újra be kell nyújtaniuk a támogatási igényüket, akik már tavaly ezt megtették, de már pénzt nem kaptak, mert addigra kimerült a keret. Vagyis a múlt évben elutasított kérelmek nem vesznek részt automatikusan a 2007. évi pályázati rendszerben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!