Közélet

2007.04.11. 10:01

Jótékonyság költségtérítésből

Megyénk városainak polgármesterei költségtérítésként évi 1-1,5 millió forintot is felvesznek. Ezzel az összeggel pedig éppen úgy nem kell elszámolniuk, mint a parlamenti képviselőknek.

SZOLJON

Molnár Péter, Újszász polgármestere az illetménye 20 százalékát kapja meg költségáltalányként. Ez havi 92 ezer forint. Ebből a pénzből fizeti például mobiltelefonja számláit, ami havonta 30-40 ezer forintot is kitesz.

Önmagukon is spóroló városvezetők

Martfű polgármester nem kér költségtérítést. Dr. Bakonyi Pétert tavaly választották meg először a város vezetőjének. Az idei költségvetés pedig megszorításokat tartalmazott. Ebben a helyzetben úgy érezte, magán kell kezdenie a spórolást. Így lemondott a költségtérítéséről. Ez a város költségvetésében nem egy meghatározó jelentőségű megtakarítás, ám a polgármester szerint, így talán jobban el tudják fogadtatni a kényszerű intézkedéseket.

Fazekas Sándor, Karcag polgármestereként szintén nem vesz fel egyetlen fillér költségtérítést sem. Városvezetői kiadásait is országgyűlési képviselőként járó költségtérítéséből fedezi.

De a költségáltalányból rendszeresen áldoz különböző szervezetek, rendezvények támogatására is. Jótékonykodni amúgy is szeretnek általányukból a városvezetők.

Pintér Erika Tiszafüred polgármestere elmondta, a napokban rendezik meg az Aranyolló elnevezésű versenyt, melyen a helyi középiskolások mutatják be saját tervezésű ruháikat. Itt díjazáshoz járul hozzá költségtérítéséből a városvezető.

Bordás Imre, Abádszalók első embere például költségtérítése közel harmadát, 38 ezer forintot minden hónapban átutalja a sportegyesületnek.

Borza Attila, Tiszaföldvár polgármestere költségtérítéséből vett már színes televíziót az újszőlősi általános iskolának, télen szenet a nyugdíjas klubnak. A napokban pedig éppen a cserkészek utazását támogatja a keretéből. A költségtérítés legnagyobb része az útiköltségre megy el. A tiszaföldvári polgármesternek ugyanis nincs szolgálati gépkocsija, így saját autójával jár a város ügyeit intézni. Így van ezzel a megyében a legtöbb polgármester. Érdeklődésünkre legalábbis azt állították, hogy költségtérítésük nagyrészét a hivatalos utakra, illetve a reprezentációra fordítják.

Mindehhez hozzá teszi a megjelenés költségeit Törökszentmiklós polgármestere. Juhász Enikő szerint egy városvezetőnek, különösen ha nő költenie kell öltözködésre, fodrászra is. Ki mekkora összeget kap költségei fedezésére, azt törvény szabályozza, kétféleképpen is. A polgármesterek pedig választhatnak.

Van, aki titkolja

A település vezetők eltérően fogadták érdeklődésünket. Volt, aki szívesen elmondta menyit kap költségtérítésként, és azt mire fordítja. Ám akadtak, akik érezhetően nem szívesen beszéltek juttatásukról. Így például Jászfényszaru polgármestere, Győriné dr. Czeglédi Márta azzal hárította el érdeklődésünkre, hogy szabadságra készül így nincs ideje annak utána nézni, mennyit is vesz fel költségtérítésként.

Gergely Zoltán Jászárokszállás vezetője pedig nem kívánt kérdésünkre válaszolni.

Így megtehetik, hogy csak a tisztségük ellátásával összefüggően felmerült, számlával igazolt költségeiket téríttetik meg. De kérhetnek költségáltalányt is. Ez a havi illetményük — a képviselő-testület döntésétől függően — 10–30 százaléka lehet. Az így felvett pénzzel azonban nem kell elszámolniuk, azt arra költik amire akarják. A polgármesterek szinte kivétel nélkül az utóbbit választják.

Czuczi Mihály, Kunszentmárton polgármestere szerint, ha minden költségét számlával tételesen elszámoltatná, akkor az jóval több lenne, mint amit költségtáltalányként fel vesz. Ha Budapestre kénytelen menni, akkor megesik, hogy csupán parkolásra 2000-25000 forintot is elkölt. Nem kap külön gépkocsi használatot sem, sőt külön repikeret sincs. Így ebből kell fedeznie az ajándék csomagot, vagy az ebédet a vendégeinek. Arról nem is szólva, hogy ha egy rendezvényre, bála meghívják, akkor mindig megváltja a belépőt, sőt még tombola tárgyat is visz. Így gyakorta nem is futja kiadásait a havi 120 ezer forintos költségáltalány.

A megye városainak polgármesterei havi 80-150 ezer forint közötti költségtérítés vesznek fel. Így évi egy-két millió, négyéves ciklus alatt pedig 4-8 millió forint pluszjövedelemhez juthatnak a havi fizetésük, az esetleges jutalmuk mellett.

Polgármesterek költségtérítése a megye városaiban

Név (Település) Összeg

Dr. Bakonyi Péter (Martfű) 0 Forint

Bogdán Péter (Kenderes) 80 000 Forint

Bordás Imre (Abádszalók) 82 800 Forint

Borza Attila (Tiszaföldvár) 95 000 Forint

Czuczi Mihály (Kunszentmárton) 120 000 Forint

Dr. Draskovits Dénes (Mezőtúr) 150 000 Forint

Dr. Fazekas Sándor (Karcag) 0 Forint

Dr. Gedei József (Jászberény) 149 850 Forint

Juhász Enikő (Törökszentmiklós) 100 000 Forint

Kecze István (Kisújszállás) 95 680 Forint

Molnár Péter (Újszsász) 92 000 Forint

Pintér Erika (Tiszafüred) 99 000 Forint

Szabó András (Kunhegyes) 150 000 Forint

Szabó Lajos (Jászapáti) 138 000 Forint

Szalay Ferenc (Szolnok) 154 560 Forint

Fazekas Sándor, Karcag polgármestereként szintén nem vesz fel egyetlen fillér költségtérítést sem. Városvezetői kiadásait is országgyűlési képviselőként járó költségtérítéséből fedezi. Van, aki titkolja A település vezetők eltérően fogadták érdeklődésünket. Volt, aki szívesen elmondta menyit kap költségtérítésként, és azt mire fordítja. Ám akadtak, akik érezhetően nem szívesen beszéltek juttatásukról. Így például Jászfényszaru polgármestere, Győriné dr. Czeglédi Márta azzal hárította el érdeklődésünkre, hogy szabadságra készül így nincs ideje annak utána nézni, mennyit is vesz fel költségtérítésként.

Gergely Zoltán Jászárokszállás vezetője pedig nem kívánt kérdésünkre válaszolni. Polgármesterek költségtérítése a megye városaiban Név (Település) Összeg

Dr. Bakonyi Péter (Martfű) 0 Forint

Bogdán Péter (Kenderes) 80 000 Forint

Bordás Imre (Abádszalók) 82 800 Forint

Borza Attila (Tiszaföldvár) 95 000 Forint

Czuczi Mihály (Kunszentmárton) 120 000 Forint

Dr. Draskovits Dénes (Mezőtúr) 150 000 Forint

Dr. Fazekas Sándor (Karcag) 0 Forint

Dr. Gedei József (Jászberény) 149 850 Forint

Juhász Enikő (Törökszentmiklós) 100 000 Forint

Kecze István (Kisújszállás) 95 680 Forint

Molnár Péter (Újszsász) 92 000 Forint

Pintér Erika (Tiszafüred) 99 000 Forint

Szabó András (Kunhegyes) 150 000 Forint

Szabó Lajos (Jászapáti) 138 000 Forint

Szalay Ferenc (Szolnok) 154 560 Forint -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!