Lemezkritika

2007.04.16. 11:32

Whitesnake: Come An’ Get It (remastered)

A klasszikus Whitesnake egyik legnagyobb sikere volt ez a most bónuszokkal kiegészítve újrakiadott album.

Baranyi György

A korai vagy klasszikus Whitesnake-nek (ahogy a bandát manapság a későbbi heavy metalos korszakától megkülönböztetve emlegetik) az 1981-ben megjelent Come An’ Get It című albuma volt az egyik legnagyobb sikere — mind a közönség, mind a szakma körében. A blues-rockot játszó csapat David Coverdale énekes vezetésével (és olyan ászokkal, mint a szintén ex-Deep Purple-tag Jon Lord és Ian Paice, aztán a két kiváló gitáros, Bernie Marsden és Micky Moody, illetve a zenészként manapság is sokat foglalkoztatott Neil Murray basszusgitáros) olyan albumot hozott össze, amelyre a mai napig büszkék lehetnek (és azok is!). A CD-n megtalálhatók a rhythm and blues legjobb mintái, az ütemes, fogós refrénű dalok, a változatos gitár- és orgonaszólók, a feszes dob- és basszusalapok, a kiváló hátteret nyújtó billentyűsök. No és persze Coverdale szívből jövő, érzéki, mély, erős éneke. Több toplistás felvétel kikerült annak idején erről az albumról, mint maga a címadó Come An’ Get It, aztán az akusztikus gitárokkal és orgonával indító Till The Day I Die, a kemény rockos Child Of Babylon, a tempós boogie Wine, Women An’ Song, vagy éppen a bluesos Lonely Days, Lonely Nights. Az abszolút siker azonban a kislemezdalként is befutó Don’t Break My Heart Again volt, amely valódi slágerré vált, és napjainkban újból bekerült a Whitesnake koncertmenüjébe.
Ezt a klasszikus albumot adta most ki az EMI a Whitesnake-remaster sorozatban (egyébként ez volt a csapat ötödik albuma a sorban), méghozzá a már szokásos feljavított hangzással, kiváló megszólalással. És persze a már szokásos bónuszfelvételekkel megtűzdelve. Ebből hat jutott erre a CD-re. Az eredeti lemezre felkerült dalok közül hallhatunk ötöt itt olyan keverésben, úgynevezett rough mixben, amelyek még az eredeti felvételekkel együtt készültek anno, de a hangzásuk nyersebb, keményebb, mint a lemezre végül felkerült változatuké.  Érdekességként pedig még szerepel a Hit An’ Run című dalnak az ének nélküli felvétele is.
A Come An'' Get It album annak idején nagy siker volt. Érdemes hát most így, újrakiadásban, felújítva is megismerkedni vele.
(Whitesnake: Come An’ Get It. Kiadó: EMI)

Számlista:
1.        Come An’ Get It
2.        Hot Stuff
3.        Don’t Break My Heart Again
4.        Lonely Days, Lonely Nights
5.        Wine, Women An’ Song
6.        Child Of Babylon
7.        Would I Lie To You
8.        Girl
9.        Hit An’ Run
10.         Till The Day I Die
11.         Child Of Babylon (alternate rough mix)
12.         Girl (alternate version/rough mix)
13.         Come An’ Get It (rough mix)
14.         Lonely Days, Lonely Nights (alternate version/rough mix)
15.         Till The Day I Die (rough mix)
16.         Hit An’ Run (backing track)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!