Hírek

2007.04.16. 18:00

Szabadon vállalkozó egyetemeket akar Magyar

A fejlesztéspolitikai államtitkárt többen azzal vádolták a napokban, hogy privatizálni akarja a felsőoktatást, s ebben a kérdésben vitája van az MSZP-vel is

BAMA

„Minden állami felsőoktatási intézménynek biztosítani kell a lehetőséget, hogy a garanciális elemek megléte esetén szabadabban vállalkozhassanak, érdekeltté kell őket tenni, hogy a kezelésükbe adott állami vagyonnal tulajdonosként bánjanak” – hangoztatta tegnap Magyar Bálint a Felsőoktatási Fejlesztési Tájékoztató Konferencián.

A fejlesztéspolitikai államtitkárt többen azzal vádolták a napokban, hogy privatizálni akarja a felsőoktatást, s ebben a kérdésben vitája van az MSZP-vel is. A volt oktatási miniszter szerint azonban arról van szó, hogy az intézményeknek meg kell engedni, állami tulajdonú nonprofit gazdasági társaság keretei között folytassák oktatói, kutatói, szolgáltatói tevékenységüket, beleértve azt is, hogy az alkalmazottaikkal kollektív megállapodást köthessenek.

Az indítvány szerint az intézmények szabadon alapíthatnának vállalkozásokat többségi vagy kisebbségi tulajdonosként. A kft.-k mellett egyéb gazdasági társaságot is létrehozhatnának, saját bevételük terhére vállalkozásokban üzletrészt szerezhetnének. A szellemi tulajdon apportként korlátozás nélkül felhasználható egyetemi tulajdon lenne. Magyar Bálint szerint tulajdonosként nem adósodnának el az egyetemek és a főiskolák, s cáfolta, hogy lába kelne az intézmények vagyonának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!