Hírek

2007.04.23. 05:20

Újabb százmilliókért lépnek egyet előre

A piacképtelen szakmával rendelkezők is több támogatást kaphatnak mint eddig

T. M.

Május végéig jelentkezhetnek a „Lépj egyet előre” programra azok, akiknek nincs szakképesítésük. Az ingyenes tanfolyamok – a vizsgákkal együtt – december 31-ig befejeződnek – olvasható a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal honlapján. A támogatási keret ugyan már februárban kimerült, de az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kezdeményezésére az Európai Unió jóváhagyta a pótlólagos forrásbevonást. Az alacsony végzettségű felnőttek képzését támogató program hatszázmillió forinttal egészült ki. Az év végéig így várhatóan 2 300 felnőtt továbbképzésére nyílik lehetőség.

Az érdeklődők a még támogatható létszámokról az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján, a „Lépj egyet előre” menüpontban (www.afsz.hu címen) kaphatnak információt. A legkeresettebbek valamennyi megyében a kereskedelmi, az építőipari, a forgácsoló, a lakatos, a szerszámkészítő, a szakács, a pék, a szociális gondozó, valamint a szociális ápoló szakmák.
A tervek szerint a következő két évben évente tízezer álláskereső, munkavállaló sajátíthatja el ingyenesen valamelyik szakmát. Az ehhez rendelkezésre álló támogatási keret két évre 10,6 milliárd forint. Ezt hetvenöt százalékban ugyancsak az Európai Unió finanszírozza.

A hetvenöt százalékban uniós, huszonöt százalékban állami forrásból létrehozott program eredetileg négymilliárdos kerettel indult tavaly februárban. Alapelv volt, hogy a rendelkezésre álló forrásból hetven százalékban a legfeljebb nyolc általános iskolai végzettséggel rendelkezők, huszonegy százalékban pedig az érettségizett szakképzetlenek képzését finanszírozzák. Csak kilenc százalékos arányban kaphattak támogatást azok, akik már rendelkeztek valamilyen szakképzettséggel. A második szakaszban több lehetőség lesz arra, hogy a piacképtelen szakmával rendelkezők is támogatáshoz jussanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!