Közélet

2007.04.21. 12:41

Minden pad egy külön lakás

Mikor szűnik meg a probléma? — kérdezik a szolnoki járókelők. Szerintük megoldást kellene találni arra, hogy a hajléktalanok ne lakják be a város központjait.

SZOLJON

— Ha sokat kellene várnom a vonatra, nem is tudom, hová ülnék le — mondja egy hölgy, aki épp a Karcag felé tartó szerelvényhez igyekszik. — A hajléktalanok minden padot belaktak, nincs szabad hely, ahová a várakozó utasok letelepedhetnének.

Nézzék meg, minden pad egy külön „lakás” — teszi hozzá a középkörú asszony. Valóban. A vasútállomás bejárata mellett sorakozó padokon a fedél nélküliek élik mindennapjaikat. Az utasok számára már nem marad hely, de még ha maradna is, nem szívesen ülne oda senki. A járókelők csak messziről nézik, hogy élnek az otthontalanok.

— Muszáj valahol meghúznunk magunkat — mondja Kanalas Ilona. Az ott élő asszony lassan, megtörten közeledik, s letelepszik az egyik padra. — Ez az én helyem, itt vannak a cuccaim — mutatja. — Ennyi maradt. Elvették és lebontották a házamat, kénytelen voltam az utcára jönni.

Vajon milyen megoldást lehetne találni?

A vasútállomáson az elmúlt napokban, hetekben valóban szembetűnő a hajléktalanok jelenléte. Ennek az egyik oka, hogy az álló szerelvényekben nem tartózkodhatnak. Eddig sokan azokba fészkelték be magukat, onnan azonban már kiküldik őket. Így marad a váróterem vagy az állomás előtti terület. S hogy mi jelenthetne megoldást? Ez összetett és bonyolult kérdés. A Humán Szolgáltató Központ hajléktalan-ellátás-vezetője szerint velük együtt az önkormányzat próbál kiutat találni. — Tervek szerint szeretnénk megoldani, hogy a hajléktalanokat valaki kiszállítsa a nappali centrumba. Valamilyen közlekedési eszközzel, segítséggel ki lehetne őket vinni, akkor talán még többen igénybe vennék a szolgáltatásainkat — hangsúlyozza Dabisné Zsoldos Mónika.

Pilisen laktam, aztán több városban is „szerencsét próbáltam” már, most Szolnokon kötöttem ki — meséli Ilona. — Van némi szociális segélyem, abból tengődöm, de az semmire sem elég. A múltkor el is lopták a pénzemet. Néha bemegyünk a nappali melegedőbe, ahol megfürödhetünk, valamint a ruhánkat is ki lehet mosni. De főleg az utcán vagyunk — mondja a hatvanhárom esztendős asszony.

Tisztálkodásra valóban van lehetőségük a nappal centrumban. — Bár a téli krízisidőszak már véget ért, most is fogadjuk az ügyfeleinket — hangsúlyozza Dabisné Zsoldos Mónika. A Humán Szolgáltató Központ hajléktalan-ellátás vezetője elmondta, hétfőtől péntekig reggel nyolctól délután négyig tartanak nyitva. Az szociális munkások továbbra is járják az utcákat, ha valakivel bármi gond van, akkor segítenek. — Ilyenkor tulajdonképpen munkatársaink felmérik a napi helyzetet. Ha mondjuk valakit már régen láttak, akkor próbálják kideríteni, mi történhetett. Szükség van arra, hogy figyeljünk az otthontalanokra. Talán ennek köszönhetjük, hogy az ügyfeleink már nem annyira bizalmatlanok, mint régen. Előfordul, hogy olykor segítséget is kérnek — mondja a vezető. A napokban például egy férfi abban kért támogatást, hogy felvehesse a lányával a kapcsolatot. Nemrégiben pedig a szolgáltató központ segítségével két ügyfél visszakerült a családjához. — Az ilyen esetek nagy motivációt adnak — mondja Dabisné Mónika.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!