Hírek

2007.04.22. 10:42

A magyar pókerjátékos szerencséje

Tóth Richard ma a legismertebb pókerjátékos, pedig csak tavaly augusztus óta profi. Nyert már 333 ezer dollárt Las Vegasban, 180 ezer eurót Koppenhágában, tavaly ő volt a bécsi bajnok, s már szponzori szerződése is van egy kanadai céggel.

BAMA

[caption id="" align="alignleft" width="200"] Tóth Richie ma is élvezettel hallgatja Korda György közvetítéseit
[/caption]A póker egyre nagyobb kört hódít meg Magyarországon is, játsszák baráti társaságokban, klubokban és kaszinókban, de hogy az elsőszámú magyar profi játékos egy végzett politológus, az talán csak véletlen. Tóth Richardot már gyerekkorában megtanították a szülei kártyázni, s náluk még a karácsony is úgy telt, hogy az ajándékozás és a vacsora után kanasztáztak. Ám ez csak játék volt, s mindaddig az is maradt, míg Amerikában nem vásárolt egy pókerkönyvet. "Egy évig utazgattam, megtanultam rendesen angolul, s mielőtt hazaindultam volna, megvettem az egyik világbajnok könyvét. Eleinte csak haveri társaságban játszottunk, aztán a neten, klubokban is, meg néztük a Korda Gyuri bácsit. Később aztán magával sodort a játék, bár sosem gondoltam, hogy egyszer még profi leszek…"

Egy idő után Richie érezte, hogy megy a játék. Napi négy-öt órát játszott, s miközben egy informatikai cég kereskedelmi menedzsere volt, a fizetésének többszörösét is hazavitte a pókerasztal mellől. Ám nem mert igazán beszállni, mert akkoriban vett lakást. Igaz, azt is a pókernyereségből rendezte be. Tavaly fordult meg a magyar pókerjátékos szerencséje. Megnyert egy netes selejtezőt, s így állták a bahamai verseny 5 ezer dolláros nevezési díját valamint a luxusszálloda és az utazás költségeit. "Néhány órát játszottam csak, s kiestem, de még ott maradtam egy hétig és rengeteget tanultam. Rájöttem a külföldi versenyek ízére. Majd következett egy bécsi verseny, ahol szintén kiestem, de már nem éreztem magam esélytelennek."

A nagy fordulat Las Vegasban jött el, ahova ugyancsak egy megnyert selejtező után jutott, vagyis nem ő fizette a 10 ezer dolláros nevezési díjat. S az egyik versenyen második lett, nyert 333 ezer dollárt. Csalódás volt, mert a döntőben ő volt az esélyesebb, mégis válaszúthoz érkezett. Amikor hazajött, felmondta az állását. Azóta profi, a pókerből él. A szülei féltették, hiszen minden nyertes és vesztes partiról beszámolt. "Kezdetben nagyon óvtak, kritizáltak, s amikor vesztettem pánikba estek. Ám amikor versenyeket nyertem, megnyugodtak, s ma már büszkék rám, rég látott ismerősök is felhívják őket, s gratulálnak."

Névjegy

Született: Miskolc, 1979 augusztus 4.

Diploma: Miskolci Egyetem, bölcsészpedagógia-politológus (2002)

Hobbi: síelés, tájfutás, kosárlabda

Egy nagy online versenyen diadalmaskodott, majd ősszel megnyert a Pokermasters bécsi versenyét, s vele 100 ezer eurót. A második is magyar lett, tehát házi döntő volt. Utóbb a magyar tévé is leadta a versenyt, de ennek hősünk nem nagyon örült. "Rosszat tett az imázsomnak, többen azt mondták, szerencsém volt. Kétségtelen, hogy azokat a partikat is nyertem, ahol az ellenfelemnek állt a zászló. Szóval sokaknak szúrta a szemét, hogy győztem..."

Pedig Richienek sem volt mindig jó lapja. Jelölték a párizsi Póker Oscaron az Év újoncának, de miután Bécs után túl görcsösen játszott, s nem volt értékelhető eredménye, végül nem ő, hanem egy svéd barátja kapta meg a címet. S amikor már elbizonytalanodott, hogy érdemes-e profinak maradnia, ismét terített. Harmadik lett a legerősebb európai versenyen, az Európai Póker Mesterek koppenhágai tornáján. Nem is a 180 ezer eurónak örült igazán, hanem a játékostársak dicséretének. Azóta játszott Dublinban, Monte Carloban és Atlantic Cityben, de nem nagyon mentek a lapok, ezért most pihenőre ítélte magát a júniusi Las vegasi világbajnokságig. "Minden verseny tanulságos, tehát nem szabad túl sokat pihenni. Én egyébként is minden partit kielemzek utólag, s a hibáimat sorra veszem. Végülis három éve játszom, tehát rutin dolgában még mindig vannak elmaradásaim. A gerincemet is megviseli a sok ülés, többet kell sportolnom."

A pókerjátékos persze akkor sem pihen, ha pihen, lapozgatja szakirodalmat, nézi a tévében a közvetítéseket, letölti netről a nagy amerikai versenyeket, szóval készül. S ha ráér, akkor még a nevét adja Paul Mendelson (a Financial Times kártyaszakírója) póker könyvéhez, amely a napokban jelent meg Magyarországon. És a minap megkötötte első szponzorszerződését a kanadai Fortune Pokerrel, amely évente 50 ezer dollárt utal át, vagyis fedezi az európai versenyek nevezési díjait. S bár szakmailag már nekem nem ad semmit, amit Korda Gyuri bácsi mond, de még mindig jól szórakozom."

Diploma: Miskolci Egyetem, bölcsészpedagógia-politológus (2002)

Hobbi: síelés, tájfutás, kosárlabda Tóth Richie ma is élvezettel hallgatja Korda György közvetítéseit -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!