Hírek

2007.04.24. 16:19

Nem kell fizetni a szülésért

A törvény szerint sem a terhesgondozásért, sem a szülésért nem kell fizetni a kismamának június 30-ig - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

BAMA

Nem minősül orvosválasztásnak és a beutalási rendtől való eltérésnek az, ha egy kismama ragaszkodik orvosához és abban a kórházban kívánja világra hozni gyermekét, ahol orvosa április 1-je óta dolgozik - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben. Ha egy intézményben megszűnik a szülészeti ellátás, ugyanakkor a biztosítottat szülésre már előjegyezték az adott intézményben, akkor részleges térítési díj fizetése nélkül keresheti fel másik kórház szakorvosát, akár saját orvosát is - írja az egészségügyi tárca.

A területi ellátásra kötelezett fekvőbeteg intézmény alkalmazhatja a kismama választott orvosát szabadfoglalkozású jogviszony keretében a szülés levezetésére - hangsúlyozza a dokumentum. A szaktárca megjegyezte azt is, hogy a szülés - a kiemelt népegészségügyi szűrésekhez hasonlóan - mentesül a teljesítményvolumen-korlát (tvk) alól. (A tvk intézményekre lebontva határozza meg azt, hogy egy-egy kórház mennyi beteget láthat el.)

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!