Hírek

2007.04.24. 18:38

Olcsóbb lehet a külföldi készpénzfelvétel és átutalás

Egy éven belül megjelenhetnek az első páneurópai fizetési eszközök, amelyek segítségével a külföldi készpénzfelvétel és a határokon átnyúló pénzátutalások sem kerülnek majd többe a belföldi tranzakcióknál.

VG

Az Európai Parlament ugyanis tegnap elfogadta az egységes európai fizetési térség (SEPA) megteremtését célzó direktívatervezetet, amely kötelező jelleggel 2009 végén léphet hatályba. Jelenleg a készpénzkímélő fizetési módok a tagállamok saját pénzforgalmi rendszeréhez kötötten zajlanak. Emiatt a határon átnyúló tranzakciók lassabbak és drágábbak a belföldi átutalásokhoz képest. Emellett a különféle bankkártyák is sokszor csak a kibocsátó hitelintézet országában használhatók, ezért a hosszabb ideig egy másik tagállamban tartózkodóknak ott is bankszámlát kell nyitniuk. Brüsszeli remények szerint a SEPA kiépítésével csökkennek az alapvető banki szolgáltatások díjai is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!