Sport

2007.04.25. 15:41

Elmentek a dzsúdóslányok

A minap rendezett junior cselgáncs magyar bajnokságon három szolnoki dzsúdóka már miskolci színekben versenyzett. Vajon mi az oka a hirtelen klubváltásnak?

SZOLJON

Az abonyi Sportcsarnokban felállított három tatamin bonyolították le a Junior Magyar Nemzeti Bajnokság küzdelmeit. A némileg megcsappant Wadokai Judo Klub csapatának versenyzői így is érmekkel térhettek haza a rangos megméretésről. Erdélyi Lilla a 48 kg-os kategóriában szerzett ezüstérmet, míg testvére, Erdélyi Anita az 52 kg-os súlycsoportban nyert bronzérmet. További szolnokiak közül Karakas Hedvig (52 kg) és Hegedűs Dóra ( 57 kg) arany-, míg Dávid Zsuzsa (70 kg) ezüstérmet szereztek az országos bajnokságon.

Más települések hírnevét öregbítik

A három dzsúdós hölgy személyében újabb fiatal, tehetséges sportolók hagyták el a szolnoki színeket. Az utóbbi években ez már sajnos tendencia lett. Néhány éve az akkor ifivilágbajnok diszkoszvető Kővágó Zoltán igazolt el a megyeszékhelyről, azóta olimpiai ezüstérmet szerzett. Szellő Imre mint junior világbajnoki ezüstérmes ökölvívó váltott klubot, és lett a kecskemétiek bunyósa. A kajakos Papp Sándor korosztályos világbajnoki bronzérmesként indult el Szolnokról, és igazolt tavaly az MTK soraiba. Nem beszélve Varga Tamásról, az olimpiai és világbajnok vízilabdásról, és öccséről, Zsoltról, aki szintén világbajnok lett. Mindkét kiválóság felnőtt játékosként távozott a megyszékhelyről. Most csak néhány kiválóságot említettünk, ennél jóval többen öregbítik — Szolnok helyett — egy másik település hírnevét.

Igen, ám de az előbb felsorolt dzsúdókák már nem a Wadokai Judo Klub csapatának, hanem a Miskolci VSC-nek szállították az eredményeket. A lányokról tudni kell, hogy az elmúlt években sikert sikerre halmoztak. Többek között Karakas kétszeres ifi Európa-bajnok, kétszeres magyar felnőtt bajnok. Hegedűs az ifik és a juniorok között szerzett már Eb- és vb-érmeket. Dávid pedig ifi Európa-bajnok. Mindhárman tagjai a pekingi olimpiára készülő válogatott keretnek. Vajon miért cseréltek klubot? — kérdeztük edzőjüket, Kovács Gábort.

— Még fiatalok és szép jövő előtt állnak, akiknek már komolyan jegyzett nevük van a korosztályukban — válaszolta az edző. — Sajnos Szolnok városa nem tudja a lányok olimpiai felkészülését finanszírozni, ezért mindhárman jövő év december 31-ig a Miskolci VSC állományába kerülnek. Kölcsönszerződésről van szó, ha felek ebben az időszakban nem lesznek elégedettek egymással, akkor felbontható a megállapodás. Én is velük tartok, szakreferensi feladatokat fogok ellátni a miskolci klubnál, emellett továbbra is én leszek a junior női válogatott szövetségi edzője. A félreértések elkerülése miatt azt is elmondta Kovács Gábor, hogy a három versenyző vele együtt továbbra is Szolnokon fog élni és edzeni, iskolájukat, a Széchenyi Gimnáziumot sem hagyják el, ám az elkövetkező bő másfél évben a Miskolci VSC színeit fogják képviselni a különböző szintű megméretéseken.

Sőt, az sem elképzelhetetlen, hogy a jövő évi pekingi olimpiára is ki tudják harcolni az indulást. Odáig azonban komoly kvalifikációs versenyek várnak rájuk, többek között legközelebb Dániában egy fontos pontszerző versenyen lépnek tatamira. Majd világbajnokságon is érdekeltek lesznek. — Úgy érzem, hogy Miskolcon biztosított minden a hosszú távú és dinamikus fejlődéshez, és ezt nemcsak a három dzsúdókákra, hanem az ott lévő utánpótlásbázisra és szakembergárdára is érvényes — mondta Kovács Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!