Hírek

2007.04.26. 16:37

Vagyonvizsgálatok: tízmilliárdot titkoltak el

Összesen 2709 vagyongyarapodási vizsgálatot zárt le az első negyedévben az APEH – közölte csütörtökön Varga Lászlóné elnökhelyettes. A ellenőrzések 97 százalékában, azaz 1821 esetben tártak fel eltitkolt jövedelmet a revizorok.

D. N.

Több mint tízmilliárd forintra rúg a megállapított adókülönbözet, vagyis egy ellenőrzésre átlagosan 5,7 millió forint jut. Emellett összesen ötmilliárd forint mulasztási bírság is terheli a jövedelmeltitkolókat, sőt, még késedelmi kamatot is meg kell fizetniük. Jelenleg további 6041 vagyongyarapodási vizsgálat van folyamatban. Az ellenőrzések időigényesek, sok esetben több mint három hónapot vesznek igénybe. Jellemző, hogy a vizsgálat alá vont adózók módszeres időhúzással akadályozzák az ellenőrzést. Sok adótanácsadó, ügyvéd és könyvelő ösztönzi erre az ügyfeleit. Ilyenkor gyakran külföldi utazásra vagy betegségre hivatkoznak, és nem jelennek meg az adóhatóság előtt, illetve nem adják át az ellenőrzéshez szükséges dokumentumokat. Sok esetben újabb és újabb iratokat csatolnak be, amelyeket az adóhatóságnak minden esetben körültekintően meg kell vizsgálnia.

Nem érdemes hátráltatni az ellenőrzést. „Az adózók természetesen élhetnek a jogaikkal, de közben mindig jóhiszeműen együtt kell működniük az adóhatósággal” – hangsúlyozta Varga Lászlóné. Az APEH mulasztási bírságot szabhat ki, ha az adózó akadályozza a vizsgálatot. A rosszhiszemű könyvelőket, tanácsadókat is megbüntetheti a hatóság. A bírság mértéke százezer forint, amely többször is kiszabható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!