Hírek

2007.04.27. 06:04

Pihenéssel ünnepelt munka

Négy nap munkaszünet következik az ország életében, ezért változik a vonatok és a távolsági buszok menetrendje. A szállodák ugyan megtelnek, de a munkanapkiesés a GDP csökkenését eredményezi.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Május elsején a vasárnapi menetrend szerint utazhatunk a vasúton. Ráadásul drágábban, igaz, a 17 százalékos díjemelést még nem hagyták jóvá. Fotó: Kallus György
[/caption]A május elsejei ünnep miatt megváltozik a munkarend, ezért módosul a vonatok és a Volán-járatok közlekedési rendje is. A MÁV tájékoztatása szerint április 29-én vasárnap és április 30-án hétfőn az ünnepnapi, május 1-én kedden a vasárnapi, míg május 2-án szerdán a hétfői napra érvényes menetrend alapján közlekednek majd a szerelvények. A Volánbusz Zrt. közölte: járataik április 28-án, szombaton a szabadnapi, vasárnap és hétfőn a munkaszüneti napok menetrendje szerint indulnak útnak. Május elsején és másodikán a távolsági buszok a vonatokhoz hasonlóan vasárnapi, illetve hétfői ritmusban követik majd egymást. A többi Volán-társaság ettől eltérően is közlekedtetheti járatait.

Mint ismeretes, május elsejétől változnak az utazási kedvezmények és tarifák. Az autóbuszjegyek ára átlagosan 4 százalékkal, a vonatjegyeké pedig 17 százalékkal emelkedik. Igaz, hogy mindezt a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium még mindig nem hagyta jóvá egy kihirdető rendelettel. Mindenesetre a vasúttársaság az utasok kiszolgálásának zökkenőmentessé tétele érdekében az áprilisi bérletek érvényességét május 7-éig meghosszabbította, míg a május elsejétől érvényes bérleteket május 5-től, szombattól lehet majd megváltani. Azt egyelőre még nem közölték, pontosan mennyiért is.

Az idei harmadik hosszú hétvégén is kedvezni fog az időjárás a kikapcsolódás, pihenés számára. Ráadásul a megszorítások dacára a magyaroknak idén egyre fokozódik a belföldi utazási kedve, amit bizonyít, hogy számos szálloda már nem, illetve csak korlátozott számban tud szobát biztosítani országszerte. „A turisztikai bevételek nem pótolják a termelés leállásából fakadó veszteségeket. Pontos számokat nem tudok mondani, de nagyságrendileg 0,2-0,3 százalékos, tehát nem jelentéktelen mértékű GDP csökkenést eredményezhetnek éves szinten a hosszú hétvégék miatt kiesett munkanapok” – mondta lapunknak Csaba László. A Közép-európai Egyetem tanára hozzátette: nem lehet azon csodálkozni, hogy nem élünk USA-beli életszínvonalon, hiszen az amerikaiak évente 400 órával többet dolgoznak – keveset nyaralnak és többet túlóráznak – az európaiaknál. Ez körülbelül plusz egy évnyi munkát jelent 4-5 évente. A közgazdász szerint mindenképpen gondot jelent, hogy ilyenkor a közszférán kívül a pénzügyi szolgáltatók sem dolgoznak.

„Szerintem nincs semmi baj a hosszú hétvégékkel, hiszen április 30-át is le kellett dolgozni április 21-én. Igaz, hogy valószínűleg az a szombati munkanap nem volt olyan hatékony, mint amilyen egy hétfői lett volna” – mondta lapunknak Palócz Éva. A Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint hosszú távon mindenképpen kiegyenlítődik az esetleges GDP-veszteség, mert valamikor szinte valamennyi ünnep hétvégére esik. Palócz hozzátette: 2007. valóban különleges évnek számít a négy 4 napos és négy 3 napos hétvégéjével, de ellene és mellette is fel lehet sorakoztatni érveket, ezért alapvetően nincs jelentősége a kérdésnek.

A munkavállalói és munkáltatói oldal még tavaly szeptemberben egyezett meg egymással az Országos Érdekegyeztető Tanácsban a munkanapáthelyezésekről. Idén október 23-a keddre, november 1-je csütörtökre, míg december 24-e hétfőre esik, tehát még korántsem érnek véget az előttünk álló hétvégével a hosszabb pihenők.

Pihenőnapon is dolgoztatnak a cégek

Közel 2500 cég sértette meg tavaly a munka-, illetve a pihenőidőre vonatkozó szabályokat, s az idén már az első három hónapban is közel négyszáz vállalkozás vétett a normák ellen. A renitens magatartással 2006-ban 2500, idén pedig eddig közel ötezer dolgozó pihenéshez való joga sérült. A felügyelők az előttünk álló hétvégéken is razziázhatnak a törvényeket rugalmasan kezelő cégeknél, súlyos jogsértés esetén akár több millió forint bírságot is kiszabhatnak a munkaadóra, ha a tiltás ellenére mégis dolgoztatja az alkalmazottait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!