Lemezkritika

2007.04.27. 10:23

Art Garfunkel: Some Enchanted Evening

Tisztelgés a 20. század több jeles zeneszerzője előtt — ez Art Garfunkel legújabb lemeze.

Baranyi

Képzeljük el, hogy felvesszük legjobb zakónkat (vagy valami hasonlót), hölgyeknél az estélyi ruhát, és elmegyünk egy elegáns koncert- vagy színházterembe. Ott diszkréten helyet foglalunk, illedelmesen olvasgatjuk a programfüzetet, vagy halkan beszélgetünk. Majd egyszer csak kihunynak a fények, csak egy fejlámpa világítja meg a színpadot, ahova mindenféle előzetes nagyhangú bekonferálás nélkül besétál egy 65 éves, magas homlokú, göndör hajú, szintén jólöltözött úr, felül egy bárszékre, kézbe veszi a mikrofont, és megkezdődik egy szép, ülős, lazulós, hátradőlős, visszafogott, de azért hangulatos koncert. Kicsit visszautazva mindezzel az ötvenes-hatvanas évek Amerikájának hasonló hangulatába...

Ez a kép ötlött eszembe, miközben hallgattam Art Garfunkel legújabb, tizen-valahanyadik szólólemezét. A neves énekesre (aki színészként is megvillantotta tehetségét) leginkább a Simon & Garfunkel duó időszakából emlékezhetünk (olyan örökérvényű számokkal, mint például a Mrs. Robinson, a Bridge Over Troubled Water, a Sound Of Silence, a The Boxer és így tovább). Az egykori társ, Paul Simon aztán szólóban szintén nagy ívű pályát futott be, tavaly jelent meg új lemeze is. Art Garfunkel kevesebb szólóalbummal rukkolt elő az évek során, ám azokra mind érdemes volt odafigyelni. Mint erre a mostanira is, amely szintén bizonyítja, hogy mit sem kopott az a gyönyörű hang, amit megszokhattunk tőle.

Garfunkel azért most biztosra ment, mivel nem új számokat ad elő, hanem neves szerzők (Gershwin, Berlin, Burkel, Dorsey, Robin stb.) szépen csomagolt szerzeményeit. Ezzel tiszteleg is egyben előttük. A dalok többsége középtempós, amolyan álomszerű, néhány ritmusosabb van közöttük. Érdemes megemlíteni, hogy a producer az a Richard Perry volt, aki olyan tehetségekkel dolgozott már együtt, mint Barbra Streisand, Ringo Starr, Rod Stewart. Szép, könnyen hallgatható, nyugodt lemez. Valóban olyan, mint a címe állítja: valamiféle elvarázsolt, elbűvölt éjszakát idéz meg. Ahogy az elején írtam: egy koncertteremben, kiöltözve. De ha belegondolok, otthon, összebújva a kedvessel, egy pohár borral se rossz... (Art Garfunkel: Some Enchanted Evening. Kiadó: Warner) 

Számlista: 1. I Remember You 2. Someone To Watch Me 3. Let’s Fall In Love 4. I’m Glad There Is You 5. Quiet Nights Of Quiet Stars (Corcovado) 6. Easy Living 7. I’ve Grown Accustomed To Her Face 8. You Stepped Out Of Dream 9. Some Enchanted Evening 10. It Could Happen To You 11. Life Is But A Dream 12. What’ll I Do 13. If I Loved You

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!