Hírek

2007.04.27. 13:49

Kegyetlen halál

Hogy mi az eutanázia és mi a közönséges gyilkolás, azt mindenki tudja... gondoltam eddig. De mégsem. Van, aki nincs tisztában a kettő közötti különbséggel. S ezt meg is mutatja nekünk. Filmen.

Stanga István

Előre bocsátom, hogy nem vagyok megszállott állatvédő, csupán elítélek minden olyan cselekedetet, amely bárkinek (legyen szó akár emberről, akár állatról) fájdalmat, szenvedést, kínt okoz. S persze, nem értem azokat, akik – s itt most természetesen nem a betegekről, a szadistákról van szó – az ilyesmit eltűrik, akiknek ez talán még valamiféle örömet is okoz. Úgy gondolom, erre a magatartásra nem létezik semmiféle magyarázat.

Éppen a fentiek okán tartom nevetséges, primitív és cinikus mentegetődzésnek mindazt, amit a 38. Magyar Filmszemlén bemutatott, Álszent című kisjátékfilm rendezője, Toepler Zoltán mondott (a filmet egyébként Nickolaus Myslicki álnéven jegyzi). Ha valaki még nem tudná, az említett az alkotás körül azért tört ki botrány, mert a filmben egy kismacskát vízbe fojtanak. Nem, nem csak eljátsszák, valóban meg is teszik.

Hogy a mű a szemlén díjat kapott, egy dolog. Hogy egy állatvédő egyesület ismeretlen tettes ellen feljelentést tett állatkínzás bűntettének alapos gyanúja miatt, az meg a másik. Azt azonban nem értem, hogy a rendező miért igyekszik megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, ahelyett, hogy bocsánatot kérne. Úgy gondolja, nincs miért? Téved.

Toepler egy vele készült beszélgetésben arra hivatkozott, hogy ők csak afféle eutanáziát hajtottak végre, hiszen a kiscica beteg volt, s másnap úgyis eleltatták volna. Hát, ekkora baromságot régen hallottam. Az állatok halálba segítését ugyanis szakembernek kell végeznie (úgy hívják, hogy állatorvos), mégpedig úgy, hogy az állatnak e lehető legkisebb szenvedést okozza. S akkor még nem beszéltünk arról, hová is vezethetne az ilyen gondolkodásmód, ha az embereknél is engedélyezett lenne az eutanázia. Ma minden további nélkül megölhetem, hiszen holnap úgyis meg kell halnia...?

Megmondom őszintén, ezek után nem igazán érdekelneki Toepler-Myslicki további filmjei. Aki ugyanis nem akar, esetleg nem képes különbséget tenni eutanázia és gyilkolás között, az számomra ne csináljon mozit. Csak a rend kedvéért jegyzem meg: az eutanáziát „kegyes halál”-ként emlegetik. Amit Toeplerék tettek és mutattak, nem az.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!