Hírek

2007.04.27. 18:02

Nabucco vagy Kék Áramlat: még minden lehetséges

A magyar kormány álláspontja Magyarország energiabiztonságával kapcsolatban változatlan: az ország nem kötelezte el magát egyik gázvezeték mellett sem, mint ahogyan nem is zárta ki a részvételt egyik projektben sem – jelentette ki a pénteken kiadott kormányközlemény.

É. S.

A kormány azt ígérte, hogy a legelőnyösebb és a legbiztonságosabb megoldást választja. A dokumentum azt is hangoztatta, hogy a kormány nézeteivel, nem állnak ellentétben Szekeres Imre szavai sem. A honvédelmi miniszter csütörtökön washingtoni tárgyalásain azt mondta, „ha lehet és kell, Magyarország a Nabuccót választja, hiszen ez a közös európai energiapolitikai megoldást jelenti”. Az unió által tervezett gázvezeték, a Nabucco versenytársa, az orosz Gazprom Kék Áramlata. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök korábban azt mondta, egyik alternatíva sem zárható ki. Szekeres kijelentette: még nyitott kérdés, mindkét megoldásra van-e lehetőség, és nem mindegy, „milyen gázt használ fel a két csővezeték”. A cél az, hogy az energiaszolgáltatás senkitől se függjön.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője pénteken üdvözölte Szekeres szavait, mely hitet tett a közös európai energiapolitika és a Nabucco gázvezeték mellett a további egyoldalú oroszországi függőség erősítésével szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!