Hírek

2007.04.28. 08:49

Üzletbezárás fenyeget

Üzletbezárással, a termékforgalmazás betiltásával sújtanák országgyűlési képviselők azokat a kereskedőket, akik kiskorúaknak adnak el dohányárut vagy szeszes italt. A kereskedők szerint részletesebb szabályozásra van szükség.

Dutka Noémi

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Egyre több kiskorú dohányzik, ezért indokolt, hogy a szabályokra fittyet hányó kereskedőkre komolyabb büntetést lehessen kiszabni
[/caption]A kereskedők több mint fele megsérti azt a szabályt, amely szerint 18 éven aluliaknak nem lehet szeszes italt és dohányárut értékesíteni – derült ki a fogyasztóvédelmi ellenőrzések során. A vétkes üzleteket jelenleg kizárólag pénzbírsággal lehet sújtani, amelynek viszont nincs sem alsó, sem felső határa. Az enyhébb szabálysértések néhány ezer forinttal megúszhatóak, a visszaesők viszont akár több százezer forintos büntetéssel is számolhatnak – mondta el érdeklődésünkre Kathi Attila, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője.

Arra viszont egyelőre nincs lehetőség, hogy a szabálysértő üzleteket bezárják, vagy megtiltsák az áruk forgalmazását. Fideszes képviselők éppen ezért a parlament előtt lévő javaslatukban kezdeményezték a nemdohányzók védelméről szóló törvény módosítását. Azt szorgalmazzák, hogy az ellenőrző hatóság legfeljebb egy évre betilthassa a dohánytermékek forgalmazását azokban az üzletekben, amelyek 18 éven aluliaknak adnak el cigarettát.

Ehhez az indítványhoz nyújtottak be módosító javaslatot szocialista képviselők, akik a fogyasztóvédelmi törvényben határoznának meg még szigorúbb szabályokat. Egyrészt a dohánytermékek mellett a szeszes italok forgalmazására is kiterjesztenék az említett szankciót. Emellett azt is lehetővé tennék, hogy ha egy üzlet többször is megsérti a szabályokat, akkor azt be is zárathassa a fogyasztóvédelmi hatóság. Ennek időtartama legfeljebb harminc nap lenne. Az eljáró hatóság vezetője az elmarasztaló határozattal egyidejűleg is felfüggeszthetné a termék forgalmazását, és elrendelhetné az üzlet ideiglenes bezárását, nem kellene megvárnia, hogy fellebbez-e a kereskedő.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség nem vitatja, hogy vannak olyan üzletek, amelyekben kiskorúak is hozzájuthatnak dohányáruhoz és szeszes italhoz. A szövetség tehát egyetért a képviselői indítványok célkitűzésével, ellenben nem tartja elfogadhatónak a konkrét szankcionálási javaslatokat – hangsúlyozta kérdésünkre Vámos György főtitkár.

Az érdekképviselet véleménye szerint súlyos feszültségeket okoz, hogy a javaslat nem határozza meg, pontosan milyen esetben, milyen időszakra tiltható meg az érintett termékek forgalmazása, és zárható be a vétkes üzlet. Ennek hiányában az is előfordulhatna, hogy egyszeri kifogás esetén ugyanazért a vétségért az utca egyik oldalán lévő üzletnek csak pénzbírságot kellene fizetnie, míg a másik oldalán lévőnek megtiltanák az adott termék forgalmazását – magyarázta Vámos.

Célszerű lenne az ismételt elkövetések közötti leghosszabb időtartamot is meghatározni, amikor az üzlet bezárható. A főtitkár szerint nem indokolt egyből lakatot tenni annak az üzletnek az ajtajára, amely például három évente egyszer sérti meg a jogszabályt, míg a hetente vétkező kereskedőknél elfogadható a súlyos szankció.

A szövetség a módosító javaslat kiegészítését szorgalmazza. Elsőként kezdeményezi, hogy a szigorítás terjedjen ki minden olyan termék árusítására, amelynek értékesítése korhatárhoz kötött. Így a dohánytermék és a szeszes italok mellett a szexuális árucikkek és egyes gyógyszerek forgalmazását is érintse. Emellett – a nyugtaadás elmulasztásához hasonlóan – a cselekmény súlyával, gyakoriságával arányos szankciókat szorgalmaznak a kereskedők.

Az üzletbezárásra vonatkozó kereskedői javaslatok

- első alkalommal pénzbírság

- az előző ellenőrzéstől számított egy éven belüli mulasztásnál 3 hónapos eltiltás az érintett termékek forgalmazásától

- az első ellenőrzéstől számított egy éven belüli harmadik alkalommal 12 hónap eltiltás az érintett termék forgalmazásától

- az első ellenőrzéstől számított egy éven belül negyedik alkalommal az üzlet bezárása 30 napra

- ezt követő ismételt esetekben 30-30 nappal nő az üzletbezárás időtartama

(Forrás: Országos Kereskedelmi Szövetség)

- az előző ellenőrzéstől számított egy éven belüli mulasztásnál 3 hónapos eltiltás az érintett termékek forgalmazásától

- az első ellenőrzéstől számított egy éven belüli harmadik alkalommal 12 hónap eltiltás az érintett termék forgalmazásától

- az első ellenőrzéstől számított egy éven belül negyedik alkalommal az üzlet bezárása 30 napra

- ezt követő ismételt esetekben 30-30 nappal nő az üzletbezárás időtartama

(Forrás: Országos Kereskedelmi Szövetség) Egyre több kiskorú dohányzik, ezért indokolt, hogy a szabályokra fittyet hányó kereskedőkre komolyabb büntetést lehessen kiszabni -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!