Hírek

2007.05.06. 06:01

Nem zárta be a közös rácsot, feleljen érte!

Olvasónk egy társasház lakója, ahol a közös emeleten élők folyosóját közös rács védi. Az egyik tulajdonostárs nem zárta ezt be, egy másikhoz így akadálytalanul betörtek.

BAMA

A felelősséget a bűncselekményért elsősorban az elkövető hordozza – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. A betörő a károkozó, ellene kell rendőrségi feljelentést tenni. A nyomozás során megállapíthatják, hogy a tettes ismeretlen, de el is kaphatják a bűnöst. Ha az ő kártérítési felelőssége bebizonyosodik, a károsult rajta követelheti a lopásnak megfelelő összegű kártérítést.

Ha a lakás biztosítva volt, akkor a meglopott személy lépjen kapcsolatba a biztosítóval. Az új legfelsőbb bírósági döntés szerint nem kell megvárni a nyomozás végét. A biztosító már ez előtt fizethet. Ha nem teszi, pedig a szerződés szerint köteles lenne rá, be lehet perelni. A biztosító vizsgálni fogja, megtett-e mindent a károsult azért, hogy a káresemény ne következzen be. Ehhez a biztosítási szerződés szövege az irányadó. Ha ebben például szerepel, hogy biztonsági zárnak is kell lennie az illető ajtaján, és az nem volt, akkor jogosan nem fognak fizetni. Mi pedig hiába ágálunk, hogy a szomszéd nem zárta be a közös rácsot.

Kérdés, hogy a többi lakó kötelezheti-e a hanyag tulajdonostársat: zárja ő is maga után a rácsot. Ez azonban nem annyira jogi téma, mint inkább az emberi együttélés kultúráját érintő probléma. Benne lehet persze a házirendben ez a kötelezettség, és a közgyűlés fel is szólíthatja rá a renitenst. De mi van, ha továbbra sem zárja a rácsot? Esetleg móresre taníthatjuk: kicserélhetjük a zárat a tudta nélkül. Ez viszont azzal fenyeget, hogy elfajul a viszony. Jobb az ilyen dolgokat szép szóval rendezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!