Hírek

2007.05.07. 17:01

Közepes bizonyítványt kaptunk a Valutaalaptól

V.M.

Kritikát és dicséretet egyaránt kapott a Gyurcsány-kormány a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), amely tegnap hozta nyilvánosságra a magyar gazdaságról szóló éves jelentését. „Az átfogó kiigazítási csomag jó fogadtatásra talált, a folyamatban lévő intézkedések segítik a gazdaság megszilárdulását” – ismertette a jelentést Ashoka Mody. Az IMF igazgatóhelyettese szerint ugyanakkor korai lenne győzelemről beszélni, hiszen a kelet-közép-európai régióban hazánk bír a leggyengébb gazdasági növekedési adattal, ezért új reformok – a családtámogatás, az önkormányzatok és az adórendszer területén – elindítását sürgette.

Az Európai Bizottság is tegnap tette közzé féléves értékelését, amely szerint az új tagországokban a külföldi befektetések, a fogyasztás, valamint az uniós források hatására gyors gazdasági növekedés várható idén és jövőre. A bizottság jelentősen javította Magyarország esetében is a deficitre vonatkozó várakozást: az idei hiány mértékét az őszi 7,4 százalékos prognózis után 6,8 százalékra teszik.

A bizottság ugyanakkor úgy látja, hogy a költségvetési hiány és az infláció alakulása megnehezítheti a legtöbb tagországban az euró bevezetést. Az előrejelzés szerint Szlovákiában 2009-ben lehet euró, ellenben Lengyelországnak, Csehországnak és Magyarországnak erre a következő évtizedig várni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!