Hírek

2007.05.15. 14:25

Gyermekszegénység: mit tesz a politika?

Noha hazánkban közel egymillió gyermek él a szegénységi küszöb alatt, nem láttunk és nem látunk olyan átfogó, megvalósítható programot, amely a helyzet javulását eredményezhetné. Ez pedig az egész politika közös felelőssége.

Stanga István

Egy, a gyermekszegénységről rendezett konferenciát megelőző sajtótájékoztatón hangzott el a megdöbbentő adat: Magyarországon pilanatnyilag 700-900 ezer közöttire tehető azon tizennyolc éven aluli gyermekek száma, akik a szegénységi küszöb (jelenleg ez 25.800 forint) alatt élnek. A fokozottan veszélyeztetett csoportok közé a romák, illetve a nagycsaládosok tartoznak.

Az átlagember a téma kapcsán hajlamos csak azokra a gyermekekre gondolni, akiknél az alapvető élelmezés megoldása jelenti a gondot. A szakemberek éppen ezért hangsúlyozzák, hogy nem kizárólag az ő esetükben beszélhetünk gyermekszegénységről, hanem akkor is, amikor az érintettek számára a kulturális, egészségügyi szolgáltatások válnak elérhetetlenné.  

Az említett adatok már önmagukban is döbbenetesek, de az igazán elszomorító az, hogy ezek a számok folyamatosan emelkednek. Ami vagy azt jelzi, hogy nem történik semmi a helyzet javítása érdekében, vagy azt, hogy amit csinálnak, az nem jó. Akármelyikről is van szó, éppen itt lenne az ideje az érdemi változtatásoknak.

Ami ezen a téren lezajlott, az a rendszerváltás utáni valamennyi kormányzat felelősségét felveti. S nem csupán a kormányokét, hanem az egész politikusi garnitúráét. Akik képtelenek felfogni, hogy a hatalom megszerzése nem cél, hanem eszköz, s nekik az lenne a dolguk, hogy igyekezzenek egy jobb, igazságosabb, élhetőbb, gazdagabb ország megteremtését elősegíteni.

A gyermekszegénység esetében sem propagandisztikus megnyilvánulásokra, hangzatos mondatokra, ideig-óráig tartó kampányakciókra van szükség, hanem folyamatos, átgondolt, megvalósítható programra. Ilyet az elmúlt, több mint másfél évtized alatt egyetlen párt sem volt képes felmutatni, hogy a megvalósításról már ne is beszéljünk. Szerintem megkönnyítené a dolgot, ha legalább egy kis időre elülne a politikai csatazaj. Mert így talán még a gyerekek hangját is meg lehetne hallani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!