Lemezkritika

2007.05.16. 10:22

Black Sabbath: The Dio Years

A heavy metal úttörőinek válogatásalbuma a Ronnie James Dio énekes fémjelezte korszakból, új felvételekkel kiegészítve.

Baranyi

Kétségtelen, hogy a korszakos jelentőségű Black Sabbath kátyúba süllyedt szekerét (amit énekesük, Ozzy Osborne kiválása jelentett) nem más, mint a kiváló rocktorok, Ronnie James Dio rángatta ki 1980-ban. Az akkor már a — Ritchie Blackmore gitáros fémjelezte — Rainbow-korszakán túl lévő, alacsony termetű, ám annál erősebb hanggal bíró Dio ugyanis azzal, hogy csatlakozott a Sabbath-hoz, egyben új vért is hozott a csapatba, ami nagyon jó tett nekik. Bár igaz, hogy végül csak két stúdiólemez (Heaven And Hell, Mob Rules) jelent meg az ő közreműködésével (plusz egy koncertkiadvány) akkoriban, ám azok máig is jelentős hatással bírnak. Nem csoda hát, hogy aztán egy évtizeddel később, 1992-ben ismét Dio állt oda az énekesi posztra a gitáros Tonny Iommi vezette együttesben, hogy ismét lendítsen egy újabb stúdióalbummal (Dehumanizer) a bandán.

Kár, hogy ez a korszak még rövidebb ideig tartott, sajnos a külső intrikák eltávolították Diót a csapatból, aki azóta is (no meg már előtte is persze) roppant sikeres a szólókarrierjében. Ám, mint írtam, a Dio-évek kikerülhetetlenek a Black Sabbath történetében, így nem csoda, hogy most elkészült az az összeállítás, amely csak ezen esztendőkre koncentrálva nyújt elénk gyöngyszemeket egy közel 80 percnyi hosszúságú CD-n. A Black Sabbath mindig is erős, kemény, sűrű megszólalásáról, sokszor már a heavy-nél is súlyosabb doom metal hangzásáról, erőteljes gitárriffjeiről volt híres, és ez persze a Dio-számokra is rányomja  bélyegét. A felvételek is ilyen jellegűek, amellett, hogy azért Dio belevitt egy kis „lazaságot” is (persze szigorúan csakis a Black Sabbath-szintjén!) egyes számokba.

Így a lüktetően rockos (Neon Knights, Turn Up The Night) tételeket váltják a  súlyosabb tempók (After All, The Mob Rules, Tv Crimes), vagy éppen az olyan összetett számok (gyorsabb ritmus váltja a lassúbbat, vagy éppen akusztikus részek is becsúsznak a szerzeménybe), mint a Heaven And Hell vagy a Falling Off The Edge Of The World. A lemezen öt szám szerepel az 1980-as Heaven And Hell albumról, négy az 1981-es Mob Rules-ról, egy az 1982-es Live Evil koncertlemezről, és három, immár szintén klasszikusként az 1992-es Dehumanizer albumról, feljavított, kiváló hangzásban. Ám hogy még teljesebb legyen a gyűjtők és rajongók öröme, három új dal is elkészült erre a válogatáslemezre, amelyek megszólalásban tovább viszik erőteljesen ezt a sötét tónusú, nagyon húzós megszólalású zenét. A csapat egyébként turnéra is indult ebben a felállásban (Tonny Iommi gitárok, Ronnie James Dio ének, Geezer Butler basszusgitár, Vinny Appice dobok), amelynek július 4-én Budapesten lesz az egyik állomása. Élő legendákat láthatunk majd, akik még ma is királyok! (Black Sabbath: The Dio Years. Kiadó: Warner)

Számlista:
1. Neon Knights
2. Lady Evil
3. Heaven And Hell
4. Die Young
5. Lonely Is The Word
6. The Mob Rules
7. Turn Up The Night
8. Voodoo
9. Falling Off The Edge Of The World
10. After All (The Dead)
11. Tv Crimes
12. I
13. Children Of The Sea (Live)
14. The Devil Cried
15. Shadow Of The Wind
16. Ear In The Wall

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!