Hírek

2007.05.16. 17:49

Fodor Bécsben tárgyalt a Rába szennyezésről

Szerda este végre találkozott egymással a magyar és az osztrák környezetvédelmi miniszter Bécsben

V.M.

Szerda este végre találkozott egymással a magyar és az osztrák környezetvédelmi miniszter Bécsben, hogy egy nem hivatalos kétoldalú találkozón megbeszéljék a két ország viszonyát immár hat éve beárnyékoló Rába-szennyezés ügyét.

Josef Pröll tárcavezető és két magyar partnere, Fodor Gábor környezetvédelmi és vízügyi, illetve Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter közötti kapcsolatépítő tárgyalás időpontját már hetekkel ezelőtt rögzítették. Ennek ellenére Daniel Kapp szóvivő az osztrák hírügynökségnek csak annyit nyilatkozott, hogy „nem egyszerűen megoldható helyzetről van szó”, a felek ennek ellenére azon fáradoznak, hogy közösen konstruktív eredményre jussanak.

Közben védelmébe vette Wilhelm Molterer osztrák alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke azokat az osztrák bőrgyárakat, amelyek magyar álláspont szerint a Rába és a Lapincs folyók szennyezését okozzák. „Ezek az üzemek valamennyien rendelkeznek érvényes engedéllyel, amelyet az osztrák-magyar határvízi bizottság hagyott jóvá, az előírásoknak megfelelően. Minden határértéket betartunk” – szögezte le.

Kedden Sólyom László köztársasági elnök cinikusnak és tűrhetetlennek nevezte az osztrák hatóságok viselkedését a környezetszennyezés ügyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!