Hírek

2007.05.19. 03:00

A polgári szerződés nem az állam ügye

Olvasónk ruhát vásárolt a lányának, akinek a darab nem tetszett. A hölgy másnap visszavitte az üzletbe. Meglepetésére az árut nem vették vissza, pedig nem telt el a három nap.

Rados Virág

Vásárlók sokasága hivatkozik egy jogszabályra, miszerint az árut az üzlet hetvenkét órán belül köteles visszavenni. Ilyen jogszabály azonban ruhák esetében például nem létezik. Ezt Magdus Ágnes fogyasztóvédelmi szakember, vezető főtanácsos mondta el. A hetvenkét órás türelmi idő tartós fogyasztási cikkek esetében él. Mint amilyen mondjuk a televízió, hűtőszekrény, hifitorony. Ruhánál hiába mondjuk, hogy meggondoltuk magunkat, mégsem tetszik a modell, ki akarjuk cserélni, vagy visszakérjük a pénzt. A kereskedő saját jószántából, üzletpolitikai megfontolásból ugyan megteheti ezt a kedvünkért, de semmi sem kötelezi erre őt.

Tartós fogyasztási cikkeknél az eredeti csomagolást általában kérik megőrizni hetvenkét óráig. Ez azért van, mert a hibás terméket a kereskedőnek vissza kell küldenie a gyártó részére. Méltatlankodásra nincs ok, hogy „miképpen lehetséges ez, hiszen ha nem csomagolom ki azt a valamit, nem tudom meg, hogy hibás”. A dvd-, számítógép-, hűtőláda-doboz olyan csomagolóeszköz, amelybe könnyen visszatehetjük a terméket. (Kartonláda, hungarocel, nejlon stb.) Így az üzlet is sérülésmentesen juttathatja vissza az árut.

A fogyasztóvédelmi szakemberek nem győzik hangsúlyozni: a minőségi panaszok már nem az ő hatáskörükbe tartoznak. A gondoskodó állam megszűnt. Az adásvételi szerződés polgári szerződés, itt a Polgári Törvénykönyv az irányadó. Ha tehát ilyen problémánk van, és a másik fél nem partner a megoldáshoz, a kérdést polgári úton, azaz békéltető testület, illetve bírósági per által rendezhetjük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!