Hírek

2007.05.19. 17:01

A Fidesz is összevonná a titkosszolgálatokat

BAMA

Elsősorban nem a takarékosság, hanem a felmerülő új kihívásoknak való megfelelés a célja annak a reformnak, amelynek értelmében a kormány összevonná a három polgári és a két katonai titkosszolgálatot. Több varáció is felmerült a szakmai egyeztetések során, a legoptimálisabb forgatókönyv szerint a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat megőrizné önállóságát, de a polgári és a katonai hírszerzést, valamint a polgári és katonai elhárítást pedig közös egységbe integrálnák, ami a honvédség részéről kérdéseket vet fel, mivel szeretnék megőrizni önálló biztonsági szerveiket.

Miután a törvény módosításához kétharmados parlamenti többség kell, így mindenképpen meg kell szerezni az ellenzék támogatását is. Sajtóértesülések szerint azonban a Fidesz támogatása várhatóan meglesz, mivel a nagyobbik ellenzéki párt is egyetért az összevonással és a racionalizással.

A kormány azonban arra az esetre is felkészült, hogy az ellenzék esetleg kihátrál a megegyezésből, ezért olyan forgatókönyvet is készítettek, amely szerint nem törvénnyel, hanem rendeleti úton hajtanának végre kisebb változásokat a szolgálatok működésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!