Hírek

2007.05.22. 06:00

Segítség, virágzik a parlagfű, rosszul vagyok!

Olvasónk allergiás a növényi pollenekre. Szomszédságában egy hatalmas elhagyatott telken burjánzik a gaz. Az úr állandóan rosszul van. Mit tehet a helyzetben törvényes eszközökkel?

BAMA

Nagy port vert fel az a két évvel ezelőtti kényszerkaszálás-sorozat, amelyet az egyik önkormányzat rendelt el, írja az úr. Azóta sem hallott ilyesmiről. Kíváncsi rá, hogy az ő területén illetékes helyhatóság miért nem teszi meg ezt a lépést.

A lehetőség a kényszerkaszálásra valóban megvan – mondták a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Az önkormányzat közérdekű védekezés címén elrendelheti ezt. Sőt, akár állandó helyi rendelettel szabályozhatja a kérdést. Ilyenkor a parlagfüves vagy más allergén gyommal benőtt telekre kivonulnak a polgármesteri hivatal megbízottjai. A tulajdonosnak ki kell fizetnie a kaszálás költségét, ráadásul nagy összegre (több millió forintra) meg is bírságolhatják őt. Az önkormányzatoknak többnyire nincs rá emberük, hogy a területet bejárva ilyen szempontból megvizsgálják saját környéküket. Ezt persze a közterület-felügyelők szintén megtehetnék – így a jogász.

Mi is léphetünk az ügyben. Ha környékünkön gyomos telek van, panaszt tehetünk az önkormányzatnál. Össze is foghatunk lakótársainkkal, szomszédainkkal, és közösen is bejelenthetjük a problémát. Tiltakozásunk így jóval hathatósabb lesz. Nagy esélyünk van rá, hogy sorstársakat találjunk, mert egyre több az allergiában szenvedő beteg ember. Biztosan akadnak néhányan a mi közelünkben is.

Ami a bajt okozó telkek, szántóföldek tulajdonosait illeti, lehetnek köztük olyanok, akik nem vétkes hanyagságból mulasztják el lekaszáltatni a parlagfüvet. Hanem azért, mert nincs rá pénzük. Ők a célra állami támogatást kérhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!