Hírek

2007.05.23. 17:39

Újabb rendőrfogás és találgatások

Újabb rendőröket vettek szerdán őrizetbe korrupció gyanújával, egyes hírek szerint felmentették az autópálya-rendőrség parancsnokát is. A rendőri vezetők személyéről tovább folyik a találgatás.

BAMA

Újabb két autópálya-rendőrt vettek őrizetbe korrupció gyanújával szerdán. Igazoltatás közben kenőpénzt fogadtak el egy cigarettacsempésztől az M3-as autópálya Gödöllői Kapitánysághoz tartozó szakaszán. Mint ismert: múlt héten 13 Borsod megyei autópálya-rendőrt helyeztek előzetes letartóztatásba. Ők szintén az M3-ason dolgoztak, és a gyanú szerint autómentőkkel játszottak össze, jutalék fejében mindig ugyanazt a három vállalkozót hívták ki a balesetekhez.

Szerdán felmentették az autópálya-rendőrség parancsnokát, legalábbis a Magyar Nemzet szerint, de az Országos Rendőrfőkapitányság cáfolta Oberling József ezredes leváltását. A lap arról is hírt adott, hogy Gergényi Péter menesztett fővárosi főkapitány egyik utolsó intézkedése nyomán külső cégre bízza a rendőrség a fővárosi objektumok védelmét. Értesülések szerint ez „a jó szocialista kapcsolatokat ápoló" egykori rendőrkapitány, Bodrácska János cége lesz. A döntés értetlenséget váltott ki szakmai körökben is.

Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke minderre reagálva azt mondta: „ez az állam vége, ez a köztársaság lepusztulásának az a pontja, ahonnan egy politikai fordulat után is nagyon nehéz lesz újra talpra állítani ezeket a testületeket”. Hozzátette: az ilyen civil szervezeteken keresztül lehet az állami pénzeket „haveroknak" juttatni.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő kijelentette: nem politikai okokból távolítják el a rendőri vezetők egy részét a testülettől. „Van annak valami bája, amikor a magyar politikai közélet egyik legnagyobb takarítómestere a kormányt egyébként megalapozatlan és ellenőrizetlen sajtóhírek alapján ilyen súlyos vádakkal illeti" – reagált Kövér László kijelentésére. A rendőrségi objektumok őrzésével kapcsolatos véleményre reagálva Gál J. Zoltán kijelentette: annak, aki ilyet állít, az illetékeseket kellene megkérdeznie.

Közben futótűzként terjed rendőri körökben annak híre, kik lesznek a várományosai a megüresedett rendőrkapitányi, illetve a miniszteri pozícióknak – értesült a HavariaPress. A kiszivárgott információk szerint Juhász Gábor, a Belügyminisztérium volt politikai államtitkára lehet az igazságügyi és rendészeti miniszter, aki negyedik ciklusát tölti a Nógrád megyei Pásztó egyéni országgyűlési képviselőjeként; szakállamtitkára pedig Piros Attila, a minisztérium jelenlegi rendészeti főosztályvezetője lehet. Az országos rendőrfőkapitányi poszt várományosa Ármós Sándor Nógrád megyei rendőrfőkapitány, Gergényi Péter utóda pedig Juhász István gödöllői rendőrkapitány lehet a BRFK élén.

Amnesty-bírálat rendőri brutalitás miatt

Az Amnesty International éves jelentése szerint Magyarországon a rendőrség bizonyos esetekben túlzott mértékű erőszakot alkalmaz tüntetőkkel és őrizetbe vettekkel szemben, a romákat továbbra is diszkriminálják, és emberi jogi problémát jelent a nők elleni erőszak. A Fidesz szerint az Amnesty International (AI) éves jelentése bizonyítja azok igazát, akik a tavaly őszi események kapcsán a bírálták a kormányt és a rendőrséget. Erről Balog Zoltán, az emberi jogi bizottság fideszes elnöke beszélt szerdán. Gál J. Zoltán államtitkára emlékeztetett arra, hogy a jogvédő szervezet a tavaly őszi eseményeket békésnek induló, de erőszakossá váló cselekményeknek nevezte. Kitért arra, hogy az AI jelentése megfontolásra érdemes, de nem alkalmas „napi politikai tőke kovácsolására".

Ötezer egyenruhás hagyja ott a testületet

Több mint ötezer rendőr hagyja el idén a testületet – mondta el Pongó Géza, a Független Rendőrszakszervezet főtitkára az InfoRádióban. Az érdekvédő hozzáfűzte, sokan az elmúlt napok eseményei miatt hagyják el a testületet, de vannak olyanok is, akik azért távoznak, mert változik a nyugdíjazási törvény. Háromezer rendőr készül nyugdíjba vonulni, emellett sokan távoznak a megromlott egészségügyi állapotuk miatt, valamint a közalkalmazotti, köztisztviselői jogviszonyban dolgozók közül is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!