Hírek

2007.05.24. 15:33

Senki nem teszi szóvá a nők elleni erőszakot?

A nők elleni erőszak áldozatai a legtöbbször a hallgatás és a közöny áldozataivá is válnak

BAMA

„A nők elleni erőszak olyan kulturális gyökerű társadalmi probléma, amely csak a diszkrimináció tudatosításával oldható meg” – hangoztatták a témában rendezett konferencia résztvevői tegnap a Parlamentben. „A nők elleni erőszak az egyenlőtlen hatalommegosztás eredménye, amely mind a magán–, mind pedig a közéletben diszkriminációhoz vezet” – közölte Rauh Edit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára.

A szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a családon belüli  erőszak nem tekinthető magánügynek. Sándor Klára Szdsz-es képviselő szerint figyelni kell a szóbeli és a lelki erőszakra is, a szellemi rabszolgasorsba kényszerítésre, az elszigetelésre, az ellenőrzésre vagy az anyagi függőség kialakítására.

Rosa Logar, a téma osztrák szakértője arról beszélt, hogy a nők elleni erőszak során sokszor a gyerekek is áldozatok lesznek, vagy a rossz mintákat követve ők is erőszaktevőkké válhatnak. „A nők elleni erőszak áldozatai a legtöbbször a hallgatás és a közöny áldozataivá is válnak, amikor környezetükben, miközben látni, hallani lehet a szenvedésüket, senki sem emeli fel értük a szavát” – mondta az osztrák szakértő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!