Közélet

2007.05.29. 15:38

Új gombafaj veszélyezteti a híres cseresznye jövőjét?

Egy új moníliagomba-faj jelent meg a nagykörűi cseresznyésben. Az eddig ismert két gombafajjal szemben ez könnyebben és gyorsabban fertőz.

SZOLJON

Ha nem megfelelő az ellene irányuló védekezés, a gyümölcs értékesítése is veszélybe kerül. A gomba ellen a lehető legrövidebb várakozási idejű szerrel kell védekezni. — A fertőzés sajnos jelen van, s mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a termést megmenthessék — mondta a növény- és talajvédelmi szolgálat igazgatója. Jordán László szerint ehhez összefogásra és áldozatkészségre van szükség. Emellett elengedhetetlen, hogy egy szakember segítse és persze irányítsa a termelőket. — Nem csak a betakarításra kell figyelni, hanem az utána lévő feladatokat is lelkiismeretesen el kell végezni. Mindig áldozni kell a növényvédelemre — tette hozzá a szolgálat vezetője.
A helyi termelők persze aggódnak. Mi lesz, ha nem tudják eladni a betakarított termést? Hírek szerint ugyanis növényvédelmi zárlatot rendeltek el a faluban. Hogy menthető meg a híres nagykörűi cseresznye? Többek között erről is szó esik a ma esti falugyűlésen. A megbeszélésen este hat órától a művelődési házban növényvédelmi szakemberek is várják az érdeklődőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!