Videó vagy esszé

2024.04.17. 22:57

Fiataloknak szóló kreatív pályázatot hirdet a Magyar Batthyány Alapítvány

A középiskolásoknak és egyetemi hallgatóknak szóló kiírás a Batthyány Lajos gróf vezette első felelős magyar kormány 1848. április 11-i megalakulásának 176. évfordulója, illetve az 1848–49-es forradalom és szabadságharc, valamint Batthyány Lajos gróf halálának 175. évfordulója alkalmából. A pályázaton való részvétel lehetőséget teremt arra, hogy a fiatalok saját látásmódjukon keresztül dolgozzák föl a 19. századi magyar történelem emlékezetes eseményeit.

MW

Batthyány Lajos, az első felelős magyar kormány miniszterelnöke Barabás Miklós festményén, amelyet a Nemzeti Múzeumban őriznek

Forrás: Wikipedia, közkincs

Az alapítvány – közlése szerint – olyan kreatív és lelkes diákok munkáit várja, akiknek fontos az emlékezés és Magyarország történelmének bemutatása. Középiskolás diákok olyan rövid videófilmmel pályázhatnak, amelyek méltó módon mutatják be a Batthyány családot, az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot. Egyetemisták rövid esszé benyújtásával pályázhatnak, amelyben Batthyány Lajos gróf történelmi szerepvállalását ábrázolják a forradalom és a szabadságharc tekintetében, illetve az általa képviselt értékek és eszmék vonatkozásában. A pályázni kívánó joghallgatóknak lehetőségük van arra, hogy saját nézőpontjuk szerint feldolgozzák Batthyány Lajos gróf perét.

A beküldött pályaműveket egy szakértőkből álló zsűri fogja értékelni, a legjobbnak ítélt alkotások értékes jutalomban és oklevélben részesülnek. Eredményhirdetésre a 2024. október 6-i díjátadóval egybekötött egész napos eseményen kerül sor.

Középiskolások

A pályázat kiírói olyan 1-3 perces videókat várnak ettől a korosztálytól, amelyek méltó módon mutatják be az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot és a Batthyány családot Batthyány Lajos gróf emlékezete mai szemmel címmel. Ezek a videók lehetnek színesebbnél színesebb dokumentumfilmek, kreatív animációk, drámai előadások vagy bármilyen más ötletes megközelítésben készült alkotások.

Egyetemi hallgatók

A pályázat kiírói egy elmélyült és részletes elemzés elkészítésének lehetőségét kínálják nekik. Olyan 5-7 oldalas esszét várnak tőlük, amelynek témája Batthyány Lajos gróf öröksége egykor és most. Az esszé írásakor olyan szempontokat érdemes figyelembe venni, mint Batthyány Lajos gróf szerepe a forradalom és a szabadságharc eseményeiben, az általa képviselt értékek és eszmék, valamint ezek hatása a magyar történelem későbbi eseményeire.

Jogi egyetemek hallgatói

Mindezek mellett az alapítvány külön pályázatot hirdet a jogi egyetemi karok hallgatóinak, akiket arra buzdítanak, dolgozzák föl Batthyány Lajos gróf perét saját nézőpontjuk szerint.

A pályázatok beadásának határideje: 2024. június 30.

További információk a Magyar Batthyány Alapítvány közösségi oldalain, illetve IDE KATTINTVA kattintva olvashatók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában