Jászkunság

2023.10.21. 14:00

Kapjuk elő a vekkert, itt a döntés az őszi óraátállításról

Kétkedés övezi az óraállítás hasznosságát, már többször is felmerült, hogy el is hagyják azt és maradna a téli vagy a nyári időszámítás. Az viszont biztos, hogy az idei őszi óraátállításról már megvan a döntés. Idén október 29-én még biztosan vissza kell tekerni az óra mutatókat.

Pakainé Pusztai Nóra

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

Folyamatosak a viták az óraállítás jövőjéről, a téma a Jászkunságban is megosztja az embereket. A többség leginkább kritikákat fogalmaz meg, mert az eredeti érvelés, miszerint a megnyert és elvesztett idővel jobban kihasználhatjuk a természetes fényt és energiát spórolhatunk meg, már nem állja meg a helyét.

De nem csak a lakosokat osztja meg a kérdés, az Európai Unió illetékes szervezeteinél is sorra elemzik az adatokat. Ahogy a különféle internetes forrásokból kiderül, az Európa Parlament 2019-ben szavazott arról, hogy 2021-től megszűnik az óraátállítás, de a döntés végső megvalósítása az egyes tagállamok kezében van, és sok országban – így hazánkban is – még mindig folynak erről a tárgyalások.

Idén még biztosan figyelnünk kell, hogy október utolsó vasárnapján a megfelelő irányba tekerjük az óra mutatóit. A téli időszámítás kezdete tehát október 29-re esik, vagyis ezen a napon hajnali 3 órakor 2 órára állítjuk vissza az órákat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!