Szoljon podcast

2024.01.30. 06:55

„Ha elpattan, az felmérgeli az embert” – különleges mesterséget űz a földvári fiatal

Több generációs hagyománya van Tiszaföldváron a vesszőfonásnak. Ebből a hétköznapi anyagból készülhetnek bútorok, kosarak, kaspók és számtalan használati tárgy is. Bárándi János a műhelyében is körbevezetett.

Pakainé Pusztai Nóra

A legkeresettebb vesszőtermékek még mindig a kosarak – mondta a tiszaföldvári Bárándi János

Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

Kézműveskedéssel indult a kosárfonás története a Bárándi családban. Id. Bárándi Gábor foglalkozott ezzel a mesterséggel először.

– A dédnagyapám még nem ilyen ipar szinten, inkább csak otthoni elfoglaltságként készített hagyományos kosarakat, bicikli oldalkasokat vagy gazdasági kasokat.  Régen nagy divat volt a lavór és annak tartója, amire törölközőt lehetett rakni, abból sokat eladott. Gyerekasztalokat és székeket is font. Az évek alatt egyre nagyobb igény volt a székekre, kanapékra és asztalokra – sorolta Bárándi János.

Egy tízliteres üveget körülbelül egy nap alatt fon körbe Bárándi János 
Fotó: Pakainé Pusztai Nóra

A fiatalember édesapja is megtanulta az alapokat.

– Idejöttek hozzánk, hogy kellene szék, majd pad. Ezeknek utána kellett nézni, hogy hogyan. Apukám keresett fonókat a környéken, Vezsenyen, Túrkevén és Békésen. Egymástól tanultak, és hozott egy mintát, ha valami újdonság bejött. Onnan már könnyebb volt dolgozni, csinált egy sablont, és kezdte is – számolt be édesapja leleményességéről. 

A nagyáruházak megnyitása miatt jelentősen csökkent a forgalom, kevésbé keresik a vessző termékeket, így János édesapja elment egy vállalathoz dolgozni, csak mellékállásban fonta a vesszőtermékeket. 

Amikor apa elhunyt, elgondolkoztam a hogyan továbbon. Aztán elhatároztam: folytatom! Volt némi árukészlet, ott volt előttem a minta, így hozzáfogtam

 – mesélte az saját munkájának kezdetét.

János már gyerekként is sok időt töltött a műhelyben.

– Emlékszem, volt egy nagy fatuskó, azon forgatta apám a kosarat. Mi meg azzal szórakoztunk az öcsémmel, hogy telekalapáltuk kis szöggel, ha megvan még valahol, biztos most is tele van – tekintett vissza gyermekkora meghatározó pillanatára.

Apránként jött bele a munkába. Manapság legtöbb a bevásárlókosárból fogy, illetve idény szinten változik, hogy a biciklikosarakat vagy a tüzelő hordásához szükséges kasokat keresik jobban.

– Egy tíz literes üveg befonása körülbelül egy nap alatt készül el, persze ez jócskán kedvfüggő is. Délutánonként beülök a műhelybe, bekapcsolom a rádiót, és csak csinálom. Azért, ha a vessző elpattan, akkor az felmérgeli az embert – emelte ki a nehézségeket. Hozzátette: azt szereti a legjobban, ha valamiből több kell egyszerre, mert akkor nem szakad meg a munkafolyamat. 

A vesszőfonás nemrég a helyi értéktárba is bekerült.

Jól esett, hogy gondoltak ránk. Az idősebbek tudták már korábban is, hogy van ilyen fonás Földváron, így most talán a fiatalok is jobban megismernek minket

 – emelte ki Bárándi János.

A podcast megtalálható a Szoljon.hu Youtube- és Spotify-csatornáján is.

Maguk termelik az alapanyagot

 Közel egy hektáros területen termesztik a fonáshoz szükséges vesszőt, téli időben szedik a szálakat, amikor nincs rajta levél. 

– Nagyobb gyerekként is kivettük az öcsémmel részünket a munkából. Pár hónap alatt le kell takarítani a földet. Beletanultunk, csináltuk, de nem is igazán találtunk rá embert. Mai napig magasság szerint osztályozzuk, főzzük, meghúzzuk, így készítjük elő az alapanyagot  – magyarázta a folyamatot Bárándi János.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!