Hagyományőrzésben elsők

2015. január 6. 11:17 Mester Erik
GASZTRONÓMIA | A Kenderesi Szakiskola Szakközépiskola és Kollégium diákjai ismét részt vettek a „Hát akkor Szüret” elnevezésű gasztronómiai megmérettetésen Egerben. Örültünk a meghívásnak és jókedvűen, szorgalmasan vágtunk bele...

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A verseny előtti napok a felkészüléssel teltek: összeállítottuk a receptúrát és a színdarabot, melyet elő kellett adni. A munkába fektetett órák száma megtérült hiszen csodás eredményeket értünk el. Először is az előadásról írok, ami Szüreti csúfolódó címen futott. A színjáték első felében vicces, rímekbe faragott hagyományos mondókákat adtunk elő, a második részben a mai trendnek megfelelően modern kivitelezésben „szedtük fel a lányokat”. A célunk ezzel az volt, hogy az emberek bepillantást nyerhessenek, hogy régen miként udvaroltak, s ez miként alakult át napjainkra. Szereplésünket siker koronázta. A verseny fénypontja mégis a második napon a főzés volt. A Szüreti puttonyos nevű ételünk körtés-zelleres rozmaringos pürével, köleskrokettel és párolt szőlős hagymával ízletesre sikerült.

Hogy hogyan készült az étel? Tarját használtunk, melyet lazítottunk, pácoltunk, csirkemellet daráltunk, fűszereztük, majd apróra vágott almát és pirított diót tettünk hozzá. Ezt a tölteléket felkentünk a tarja tetejére, összetűztük és kisütöttük szép pirosra majd fedő alatt pároltuk. Köreteink változatosak voltak: körtés-zelleres-rozmaringos püré, köleskrokett és szőlős hagyma. A szőlős hagyma elkészítésénél törekedtünk a két vidék jellegzetességeit összehozni, mivel az alföldön nincs olyan étel amihez ne tennénk vöröshagymát és mivel Eger a borvidékek hazája a szőlőtermelés jelentős. E kettő nyersanyag fúziójából készült az étel, mely kiemelkedő szerepet kapott mivel összekötő szerepe volt a két nagy tájegység között.
A szüreti főzésre sok csapat érkezett az ország több pontjáról és országhatáron túlról is. Baráti hangulatban teltek az órák és gyorsan el is szálltak. Csapatunk jól érezte magát, felhőtlen hangulatban dolgoztunk és mulattunk a szabadidőnkben. A bórkóstoló során különleges borokat sikerült megkóstolnunk.

A díjkiosztón fantasztikus vacsorával és élőzenével fogadtak. Büszkék lehetünk az elért eredményekre hiszen ezüst minősítést nyertünk, és elnyertük a Szabadtűzi Lovagrend különdíját a Leghagyománytartóbb csapatnak járó kupát. Hatalmas kitüntetésnek vesszük ezt, hiszen mi tényleg ápoljuk a hagyományainkat. Meglepetés volt az is, hogy iskolánk vezetősége is eljött a gálára és személyesen is gratuláltak nekünk.


A zsűri igazságosan és kifinomultan végezte munkáját, tagjai tanácsokkal láttak el minket. Ezeket mindig észben tartjuk. Munkájuknak köszönhetően tovább tudjuk javítani, fejleszteni képességeinket. És köszönettel tartozunk felkészítő oktatóknak akiknek a munkája nélkül nem érhettük el volna ezeket az eredményeket és nem gazdagíthattuk volna tapasztalatainkat. Köszönjük Kerepesi Pál tanár úr, Forró Katalin tanárnő és Tóth Tiborné tevékenységét.

Végül pedig ne feledkezzünk meg a csapat tagjairól sem... Ágoston Aranka, Nagy Mercédes, Köpösdi Zsolt és Mester Erik Imre érte el ezt a szőlős sikert.

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Hagyományőrzésben elsők

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Ön megkóstolna egy ciánkék levest?

És ha cián nem lenne benne? Itt az új hülyeség, az unikornis rámen.

Dimenziókapukon ugrathatunk át ezen az őrült biciklis videón

Ezt megnézzük -> erősen elkezdjük kívánni, hogy bárcsak mindez valósággá válna.

FTC: aláírt a Brémából érkező német balhátvéd – hivatalos

FTC: aláírt a Brémából érkező német balhátvéd – hivatalos

A 24 esztendős futballista a Werder előtt játszott a Hamburgban is.

Kikapott szlovákiai ellenfelétől a Ferencváros

A zöld-fehéreknél ismét szerepet kapott a két ghánai futballista.

Bundesliga: kiszenvedte a BVB, újra nyert a Hoffenheim

A Werder tíz emberrel még egyenlített, de kikapott a Dortmundtól • Újabb hamburgi piros lap.

Videó: Mourinho most nagyon „örülhet” Matának – két jelenet

A spanyol játékos rendkívül peches volt a Stoke City elleni angol bajnoki első félidejében.

PL: a Liverpool otthon 0–2-ről felállt, de kikapott a sereghajtótól

A felejthető első félidő után tíz perc alatt három gól esett. Firmino hiába duplázott.

FTC: a Darmstadt bejelentette, Kleinheisler a Fradiba igazol

A magyar válogatott labdarúgó a Ferencvárost erősíti a tavaszi szezonban.

Kövessen bennünket a Facebook-on!

Róluk írtunk legtöbbet

Fazekas Sándor

Teljes névtár ›

Előző
  • Kos
  • Bika
  • Ikrek
  • Rák
  • Oroszlán
  • Szűz
  • Mérleg
  • Skorpió
  • Nyilas
  • Bak
  • Vízöntő
  • Halak
Következő

Mai horoszkóp

  • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér