Elektromos cigaretta

2024.05.06. 19:00

Tiltott dohánytermékeket tartott magánál, megfizette az árát a Szolnokon lefülelt férfi

Csalás bűntette miatt emelt vádat a Szolnoki Járási Ügyészség azzal a 45 éves mezőtúri férfival szemben, aki tiltott dohányterméket tartott magánál. A férfit próbára bocsátották, de sokat kellett fizetnie tettéért.

Molnár-Révész Erika

A NAV pénzügyőrei előtt, egy szolnoki bemutatóteremben tartott ellenőrzés során bukott le még tavaly szeptemberben az a férfi, aki magyarországi forgalmazásban tiltott elektromos cigaretta készülékeket tartott magánál. Az ellenőrök átvizsgálták a helyiséget és összesen 131 darab nikotin tartalmú elektromos cigarettát foglaltak le a férfitól, melyek kapcsán a vádlott úgy nyilatkozott, hogy azokat saját részre részben külföldről, részben pedig házaló eladóktól szerezte be, valamint Budapesten ismeretlen árustól is vásárolt ilyen dohányterméket 2023- ban. 

elektromos cigi
Fotó: Shutterstock.com / Forrás: Illusztráció

– A férfi a birtokában tartott elektromos cigarettákban található töltő folyadék eredetét és a birtokban tartás jogszerűségét nem tudta igazolni, továbbá a készülékek csomagolásán magyar zárjegy nem volt tekintettel arra is, hogy ilyen készülékeket Magyarországon legálisan nem lehet forgalmazni. A lefoglalt 131 darab nikotintartalmú elektromos cigaretta összesen 1798,2 milliliter töltőfolyadékot tartalmazott, ami dohánygyártmánynak, azaz jövedéki terméknek minősül. A jövedéki termék birtokosának a birtokolt jövedéki termék eredetét és a birtoklás jogszerűségét – a jogszabályi előírások alapján – hitelt érdemlően igazolnia kell, továbbá engedélyezett forgalomba bocsátásáig a jövedéki termék csak adóraktárban állítható elő és tárolható – tájékoztatott dr. Lánczi Rajmund, a Szolnok Járási Ügyészség helyettes sajtószóvivője. 

Hozzátette, a jövedéki törvény szerint adófizetési kötelezettség keletkezik a jövedéki termék – akár engedély nélküli – szabadforgalomba bocsátásával, a szabadforgalomba bocsátás időpontjában, mely adófizetési kötelezettségének a vádlott – értelemszerűen – nem tett eleget, így 59.341 forint jövedékiadót és 634.614 forint ÁFA-t nem vallott és nem fizetett meg, mellyel a költségvetésnek összesen 693.955 forint vagyoni hátrányt okozott. A vádlott 2024. február 22. napján a fenti összeget a NAV részére történő átutalással utólag megtérítette.

cigaretta
Ezeket a dohánytermékeket foglalta le az ügyben eljáró nyomozóhatóság
Forrás: Magyarország Ügyészsége

Mint közölte, az ügyészség a vádiratában a büntetlen előéletű és az adó összegét megtérítő vádlott próbára bocsátását indítványozta, az ügyben a Szolnoki Járásbíróság hoz majd döntést. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában