Felzárkóztatás

2022.11.18. 11:25

Kétszázmillió forintból fejlesztik a törökszentmiklósi szegregátumot

Kétszázmillió forintos pályázati forrásból megújul egy önkormányzati épület, valamint három út kap aszfaltburkolatot Törökszentmiklós keleti városrészében. A fejlesztésre nagy szükség van a Szivárvány utca környékén, ahol főként hátrányos helyzetű családok élnek.

Molnár-Révész Erika

Forrás: Illusztráció

Fotó: Shutterstock.com

– Tegnap este édesanyám rosszul lett, hívtuk a mentőt. A mentősöknek gyalog kellett bejönniük, hogy ellássák, mert a járművükkel nem tudtak behajtani az utcába – ezt még 2018-ban mesélte hírportálunknak egy Szivárvány utcai lakos. Törökszentmiklós keleti városrészében éppen akkor csatornáztak, a munkálatok miatt az alap nélküli földutak az esős időben járhatatlanná váltak.

Ezek a körülmények hamarosan javulhatnak, hiszen már zajlanak az útépítések a környéken. Három utcában kapnak a legrosszabb állapotú szakaszok szilárd burkolatot.

– Önkormányzatunk a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében a Leromlott városi területek rehabilitációja felhívásra, Törökszentmiklós 3. szegregátum fejlesztése című pályázatra adott be támogatási kérelmet még 2020 áprilisában. A pályázat nyert, a támogatási szerződés 2021. április 6-án lépett hatályba. Az elmúlt időszakban elkészültek az engedélyes és kiviteli tervek, de több, egymást követő sikertelen közbeszerzési eljárás miatt támogatási szerződésmódosítást kellett kezdeményezni, így csak a 2022 májusában indított közbeszerzési eljárás lett eredményes. Mindezek miatt idén szeptemberben indulhatott el a kivitelezés – tájékoztatott Marsi Péter, a városfejlesztési osztály vezetője.

Mint elmondta: a Nap utcában több mint 160 méteren, a Téglagyár utcában több mint 350 méteren, míg a Szivárvány utcában közel 700 méteren építik ki az utat.

A pályázat nemcsak útépítésre ad lehetőséget, hanem egy önkormányzati tulajdonban lévő, szolgálati lakást is felújítanak a támogatásból.

– A két beruházás megvalósítására az önkormányzat közel 200 millió forintos uniós támogatásban részesült. A nem megfelelő műszaki állapotú Kossuth Lajos utca 3–5. szám alatti épület teljeskörű, külső és belső felújításon esik át. Célunk, hogy a mai kor követelményeinek megfelelő szolgálati lakás váljon belőle. A melléklépület már nem újítható fel, így annak helyére az igényeknek megfelelően gazdasági épületet alakítunk ki – mondta a fejlesztésről az osztályvezető.

Hozzátette: a vállalkozóknak 120 napjuk van a kivitelezésre, így várhatóan ez év végére, jövő év elejére elkészülhet az épületfelújítás, és befejeződhetnek az útépítések is.

Folytatja a terület felzárkóztatását az önkormányzat

A 70 négyzetméteres, másfél szobás, konyhás, egy fürdőszobás családi háznak nem volt lakója az elmúlt időszakban. Egy korábbi uniós felzárkóztatási program részeként, közösségi rendezvények megtartására használta az önkormányzat.

– Olyan személynek adjuk majd ki a szolgálati lakást, aki segít a felújítás után még zajló, felzárkóztató programok megvalósításában, vagy az önkormányzati épületek üzemeltetésében – válaszolta kérdésünkre Marsi Péter, a városfejlesztési osztály vezetője.

Mint mondta: az önkormányzat folytatná a keleti városrész felzárkóztatását. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz támogatásának segítségével fejlesztenék az infrastruktúrát, ez elsősorban a csapadékvízelvezető-rendszer kiépítését jelenti a Nefelejcs utca térségében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában