Jászkunság

2023.03.19. 06:56

Ellenőrzik a húsvéti termékeket a boltokban, piacokon

Górcső alá kerülnek a tojások. Legyenek azok tyúk- vagy csokitojások, a közelgő húsvét „alkalmából” mindegyiket kiemelten ellenőrzik az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek. A húsvéthoz közeledve a fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozat is javában tart.

Rimóczi Ágnes

Forrás: Illusztráció

Fotó: Szendi Péter

Elkezdődött az országos tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés. Dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára március 14-től rendelte el az akciót, melynek keretében az ellenőrök fokozottan vizsgálják majd az étkezési tojás és az édesipari termékek forgalmazását. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumában sonkákat, hidegkonyhai készítményeket, valamint tojásfestékeket analizálnak majd.

Ahogy az a Nébih tájékoztatásából kiderül, a tavaszi akció célja, hogy mind a felkészülési időszak, mind a húsvéti ünnepek zavartalanul teljenek, biztonságos termékek kerüljenek a családok asztalára. 

Ezzel összhangban vármegyénkben is ellenőriznek majd egészen húsvét hétfőig, április 10-ig.

– Az akciót a Nébih koordinálja, a végrehajtásában a hivatal, valamint a vármegyei kormányhivatalok szakemberei vesznek részt. Az ellenőrök élelmiszer-előállító és -forgalmazó helyeket egyaránt felkeresnek, és kiemelten vizsgálják majd olyan jellegzetes termékkörök forgalmazását, mint a sonka, az étkezési tojás, a hidegkonyhai készítmények, az édesipari termékek, a zöldségek, a gyümölcsök, alkoholos italok. Természetesen laboratóriumi vizsgálatokra is sor kerül. A Nébih laboratóriumaiba pácolt, füstölt, nyers sonkákat, hidegkonyhai készítményeket, így például majonézt, tojást tartalmazó salátákat és sonkatekercseket, valamint tojásfestékeket is ellenőriznek majd – hangsúlyozta tájékoztatójában Nobilis Márton államtitkár.

A fogyasztóvédő szakemberek már régebb óta vizsgálódnak. Ahogy azt a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Kormányhivataltól megtudtuk, a húsvéthoz kapcsolódó fogyasztóvédelmi ellenőrzés-sorozat már február 13-án elkezdődött és április 3-ig tart.

Kérdésünkre az illetékesek elmondták, hogy az egész ország területére kiterjedő, mintavételezésen alapuló laboratóriumi vizsgálatok során ezúttal a kalácsokat, gyümölcsleveket és szeszes italokat ellenőrzik. 

– A termékek megnevezése alapján vonatkozó rendeletek, előírások teljesülését, valamint a címkén feltüntetett tápértékek megfelelőségét vizsgálja a fogyasztóvédelmi hatóság. Ha az előírt követelményeknek nem felel meg az adott termék, a szakemberek intézkednek a megtévesztő jelölés és tájékoztatás megszüntetéséről, ezzel segítve a fogyasztók korrekt tájékoztatását – részletezte a kormányhivatal.

A szakemberek hipermarketekben, áruházláncokban, üzletláncokban (diszkont), élelmiszerboltokban, vásárcsarnokokban, piacokon és egyéb, a termékeket árusító bármely kiskereskedelmi egységben végezhetnek ellenőrzést az akció ideje alatt.

A pálinkákat is górcső alá veszik

A kalácsoknál laboratóriumi vizsgálattal értékelik a mintavételezett termék cukor-, zsír-, nátrium-klorid és szárazanyag-tartalmát. A szeszes italokat szintén laboratóriumi vizsgálattal ellenőrzik, emellett vizsgálják a termékek megnevezését is. Ugyanis pálinkának csak a meghatározott eljárással készített olyan gyümölcspárlat nevezhető, amelyet Magyarországon termett gyümölcsből készítettek, és amelynek cefrézését, párlását, érlelését és palackozását is Magyarországon végezték. Sűrítményből, aszalványból, szárítmányból készült termék nem nevezhető pálinkának. Ugyancsak laboratóriumi módszerrel vizsgálják a gyümölcslevek cukortartalmát, illetve a termékek címkén található megnevezésének megfelelőségét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában