Athletica Galactica

2024.03.14. 11:25

A jövő csillagászai mérték össze tudásukat Jászberényben, a legjobbak Brazíliába utazhatnak

A jövő csillagászai, kutatói versenyeztek március második hétvégéjén Jászberényben. Idén ugyanis a városi könyvtár adott otthont az Athletica Galactica Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Verseny döntőjének. A Magyarországon egyedülálló megmérettetés legjobbjai közül választják ki a diákolimpiai keretet, melynek tagjai hazánkat képviselik a 17. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián Brazíliában.

Illés Anita

Március 8. és 10. között az ország több városából érkeztek diákok az Athletica Galactica Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Verseny jászberényi döntőjére. A helyszínválasztás nem volt véletlen, hiszen a Jászberényi Városi Könyvtárban 2008 óta működik a Csillagda, melynek elsődleges célja a csillagászati ismeretterjesztés, a Jászberényben és környékén élő csillagászat iránt érdeklődők összefogása.

verseny, Jászberényi Városi Könyvtár, csillagászat
Az Athletica Galactica Kárpát-medencei Középiskolai Csillagászati és Asztrofizikai Verseny döntőjét a Jászberényi Városi Könyvtárban nyitották meg
Fotó: Pesti József

A rangos megmérettetést a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont idén is a Svábhegyi Csillagvizsgáló szakmai közreműködésével rendezte meg. A hivatalos megnyitón Rózsahegyi Márton, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont projektmenedzsere, az Athletica Galactica egyik szervezője köszöntötte a résztvevőket. - A döntőt három iskolai forduló előzte meg, közel száz diák mérte össze a tudását. Ebből 25 tanuló jutott a döntőbe, mely elméleti, adatelemzési, távcsöves észlelési és planetáriumi fordulóból áll – ismertette a szervező, majd bemutatta a zsűrit, melynek elnöke dr. Szabó Róbert csillagász, az MTA doktora volt.

A köszöntők sorát dr. Kovács József, a diákolimpiai csapat egyik vezetője, Budai Lóránt polgármester és Kovács Péter, a könyvtár igazgatója folytatta, sok sikert kívánva a diákoknak. Dr. Szabó Róbert, a zsűri elnöke beszédében hangsúlyozta a tehetséggondozás szerepét, mely többek között segít abban, hogy a diákok megkedveljék a természettudományokat. Reményét fejezte ki, hogy idővel a versenyzők közül kerülnek ki a jövő csillagászai, kutatói. Az eseményen Mátéfy Ádám ezüstérmet vehetett át, amit még a 2021-es online megrendezett columbiai diákolimpián nyert, de eddig nem volt mód az elismerés átadására.

Az ünnepélyes megnyitót követően elkezdődött az izgalmakkal, érdekes feladatokkal teli verseny, mely során a diákok elméleti és gyakorlati tudásukat is bizonyították.

Szombaton egy háromórás elméleti, valamint egy kétórás milliméter papíros adatfeldolgozási feladatsort oldottak meg a fiatalok. Az időjárás átírta a forgatókönyvet, este ugyanis a borult idő miatt a távcsöves észlelési forduló helyett papír alapon mérték fel a versenyzők ismereteit, készségeit.

Vasárnap délelőtt a planetáriumi forduló zárta a tudáspróbát az Ifjúsági Házban, kora délután pedig az eredményhirdetésen idén is értékes díjakat át a versenyzőknek. Több holtverseny is kialakult, így az idei keretfelkészítésbe 11 diák kapott meghívást. 

Az Athletica Galactica idei eredményei: 1. Elekes Dorottya, 2. Vári Gergely Péter, 3. Dobák Bálint és Milbik-Csongor László, 5. Horváth Zsóka, 6. Elekes Panni, 7. Bartucz Eszter Bianka, 8. Balás Borbála és Jakab Ede Krisztián, 10. Vödrös Dániel, 11. Tóth Hanga Katalin.

A legjobbak számára a döntő után sem áll meg a felkészülés, hiszen közülük választják ki a diákolimpiai keretet, melynek tagjai képviselhetik hazánkat a 17. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián Brazíliában. 

Az Univerzum titkait fürkészték 

A rendezvény nyilvános volt, a szervezők több helyszínen érdekes csillagászati és helyi kulturális programokkal várták a versenyzőket, valamint a látogatókat. A Szegedi Tudományegyetem mobil planetáriumát az Ifjúsági Házban állítottak fel, ahol feltárultak az Univerzum titkai. Az ismeretterjesztő előadások sorában többek között híres csillagászhölgyek munkásságáról, a James Webb-űrtávcső működésének első 500 napjából való eredmények alapján a csillagászat új aranykoráról hallhattak az érdeklődők, akik a 21. századi csillagász tevékenységébe is bepillanthattak és hasznos információkkal, jó tanácsokkal gazdagodtak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában