Önerős fejlesztés

2024.03.04. 13:30

Több mint másfél milliárdból épülhet multifunkciós csarnok Jászfényszarun

Tovább erősödött Jászfényszaru iparra épülő gazdasága az elmúlt évben, így az önkormányzat 2024-ben az intézmények stabil működtetése mellett komoly fejlesztéseket tervezhet. A dinamikusan fejlődő kisváros idén közel 8 milliárd forintból gazdálkodik – tudtuk meg február 21-én, az önkormányzat éves közmeghallgatásán, melyen bemutatták a város idei költségvetését, valamint a megvalósult és a folyamatban lévő fejlesztéseket. A fórumot követően a képviselő-testület egyhangúlag fogadta el a büdzsét.

Illés Anita

Jászfényszaru demográfiai helyzetének elemzésével vezette fel Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester a városháza dísztermében tartott közmeghallgatást.

közmeghallgatás, önkormányzat, költségvetés
Az önkormányzat idei költségvetését és fejlesztési terveit mutatták be a városháza dísztermében tartott közmeghallgatáson. Képünkön balról jobbra: Tamus Mária pénzügyi osztályvezető, Győriné dr. Czeglédi Márta polgármester, dr. Voller Erika jegyző, dr. Sándor Mátyás, a Jogi és Hatósági Osztály vezetője
Fotó: Pesti József

Örömét fejezte ki, hogy a lakónépesség számának alakulása emelkedő tendenciát mutat a településen. Míg az állandó lakosok száma 2009-ben 5819, 2021-ben 5844, 2022-ben pedig 5855 fő volt, addig 2023 végén 5871 főt tartottak nyilván. A születések száma is kedvezően alakult az elmúlt időszakban: 2009-ben 48, 2021-ben 63, 2022-ben 64, az elmúlt évben pedig 89 gyermek született a városban.

A polgármester egyebek mellett kiemelte: a képviselő-testület a 2017-ben bevezetett otthonteremtési támogatás keretében eddig 204 család részére közel 375 millió forint összegben ítélt meg támogatást, melyet ebben az évben is biztosítanak. Az időseket is segítik, az önkormányzat minden hetvenedik életévét betöltött jászfényszarui lakost egyszeri tízezer forint juttatásban részesít karácsonyra, valamint rezsitámogatást biztosít az arra jogosult hetven éven felülieknek.

– A város ebben az évben 7,9 milliárd forintból gazdálkodhat. Működési kiadásra mintegy 3,1 milliárd forintot terveznek. Ez az összeg magában foglalja az önkormányzat, a Gamesz, az óvoda, a gondozási központ és bölcsőde, a művelődési ház és könyvtár, valamint a Közös Önkormányzati Hivatal kiadásait, köztük például a dolgozók munkabérét és járulékait, a rezsi költségeket, a közművelődési intézmény éves rendezvényeinek kiadásait. Az intézmények idén közel 795 millió forint állami támogatásra, 260 millió forint saját bevételre számíthatnak – ismertette a 2024-es költségvetés főbb paramétereit Tamus Mária, a Jászfényszarui Közös Önkormányzati Hivatal Pénzügyi és Gazdálkodási Osztályának vezetője.

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat 1,6 milliárd forinttal egészíti ki az intézmények működését. Szolidaritási hozzájárulásként a város több mint 1,6 milliárd forintot fizet be az államkasszába. A jelenlévők megismerhették azokat az aktuális fejlesztéseket is, melyek a gazdasági élet szereplőit és a lakosságot egyaránt szolgálják. Ennek jegyében folytatják a város gazdaságfejlesztési programjának megvalósítását. Meghatározó beruházásai a 20 MW teljesítményű elektromos alállomás megépítése, az ivóvízellátás – tisztás korszerűsítése, az iparterületek közlekedési infrastruktúrájának fejlesztése és egy új iparcsarnok építése.

A tájékoztatóból megtudtuk, hogy a takarékos gazdálkodás eredményeként hosszú előkészítő munka után a képviselő-testület tavaly úgy döntött, hogy saját forrásból építi meg a Nagyiskola udvarára tervezett multifunkciós csarnokot, mely a jövőben sportrendezvények mellett kiállításoknak, vállalati rendezvényeknek is helyet biztosít. A sporttérrel, öltözőkkel, kiszolgáló egységekkel és 150 fős, bővíthető nézőtérrel rendelkező létesítmény tervezői költségvetése meghaladja a 1,5 milliárd forintot.

Folytatódik a művelődési ház felújítása 

A TOP Plusz program keretében 350 millió forintot nyert az önkormányzat a Csörsz vezér kerékpárút, kerékpáros híd és pihenőpark megépítésére, a kiviteli tervek elkészítése folyamatban van. A művelődési ház több ütemben újul meg: tavaly befejeződött a lapostető víz- és hőszigetelése, készülnek a tervek a fűtés korszerűsítésére, lift kialakítására és a homlokzat felújítására. A közmeghallgatáson mindössze ketten szólaltak fel. Egy fiatalember a térfigyelő kamerarendszer bővítését javasolta a vasútállomás környékén, mert az utóbbi időben több esetben tapasztalt rendbontást a területen. A fórum második felszólalója arra hívta fel a figyelmet, hogy a városközpontban található élelmiszer üzletnél komoly gondot jelent a galambürülék. A polgármester mindkét felvetést jogosnak találta, dolgoznak a problémák megoldásán.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában