Gyűjtőkapszulák

2024.03.26. 11:30

Elképesztő szám: ennyi csikket dobálnak szét évente Szolnokon, lépett a város – videóval és galériával

Elképesztő mennyiségű cigarettacsikk landolhat a vármegyeszékhely utcáin évente. Ez ellen lép fel a város a Csikkmentes Szolnok kampánnyal. A környezetvédő program keretében kedden ismét csikkgyűjtő kapszulákat osztottak, valamint a kezdeményezés fontosságára hívták fel a figyelmet az illetékesek.

Rimóczi Ágnes

Lelkes fiatalok gyülekeztek kedden reggel Szolnokon, az Aba-Novák Agóra előtti téren. Egy célért érkeztek, amit az általuk viselt póló felirata is mutatott: Csikkmentes Szolnok. A fiúk és lányok csikkgyűjtő kapszulákat osztottak a járókelőknek, elsősorban persze azoknak, akik dohányoznak.

NB Csikkmentes Szolnok (12 of 14)
Nagy teljesítményű utcaporszívókkal veszik fel a harcot a tengernyi csikkel szemben a szolnoki utcákon
Fotó: Nagy Balázs

– Tudjátok ugye, hogy ez mi? Ha véletlenül mégsem, akkor is állítsatok meg mindenkit, és adjatok nekik belőle, és kérjétek meg, hogy abba tegyék a csikket – szólt a fiatalokhoz Szalay Ferenc. A diákok persze tudták és ismerték ezt a hasznos kis szerkezetet, el is kezdték osztogatni a kapszulákat.

Nem kis munka összeszedni...

Szolnok polgármester közben kiemelte, hogy ez egy nagyon hangsúlyos kérdés.

– A városban ugyanis tízmillió cigarettacsikk kerül a földre évente. Azokat szétszórni igazán nemtelen dolog, és nem kis munka összeszedni az illetékeseknek. Tehetünk azért, hogy a csikkek ne kerüljenek a földre, csak odafigyelés, tudatosság kell hozzá – hangsúlyozta az eseményen a városvezető.

Ismét elindították a programot

– Ma tehát azért vagyunk itt, hogy a Csikkmentes Szolnok programot újra elindítsuk. Úgyhogy ezúton kérjük a szolnokiakat és azokat, akik a városba járnak, hogy használják ezeket a kapszulákat. Működjenek közre ebben, működjünk együtt az ügyben – hívta fel a figyelmet Szalay Ferenc.

Szavaira reagálva Lits László, az NHSZ ügyvezető elnöke is arra buzdította a fiatalokat, hogy osszák a gyűjtőket és adott esetben használják is.

Inkább rá se gyújtsanak!

– Fiatalok vagytok, és ha esetleg kipróbáljátok a dohányzást, akkor gondoljatok a környezetünkre, arra, hogy a városunk tiszta maradjon – szólt a diákokhoz Lits László.

Ligeti József, a város környezetvédelmi bizottságának elnöke inkább arra ösztönözte őket, hogy ne is gyújtsanak rá. Személyes példáját említve kiemelte, hogy a dohányzás egészségtelen, a cigaretta nagyon drága és a leszokás bizony gyötrelmes.

– Ha lehet, ne tegyétek! De ha mégis, akkor használjátok a kapszulákat és kérjetek meg minden dohányos ismerősötöket, hogy ők is tegyenek hasonlóan – hangsúlyozta.

Kapszulákkal a tisztaságért 

A diákok eközben útra keltek és osztogattak. Az eseményen részt vevő Fejér Andor alpolgármester jóvoltából azt is megtudták, hogy a kapszulák miből vannak, és mik lehetnek eredetileg. Mint kiderült, rendeltetésszerűen ezekből a kapszulákból készülnek a PET palackok. Persze ezek már csikkgyűjtő funkciót látnak el.

A kampányprogram végén aztán beindultak a különleges porszívókra hasonlító csikkgyűjtő berendezések is, általuk megtisztult az Agóra előtti tér...

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában