Különlegesség

2024.04.21. 19:53

Lélegzetelállító csodakert varázsolja dzsungellé egy szolnoki lakás erkélyét

Városi környezetben élve sem kell lemondanunk a finomságokról, aprócska erkély is bőven elegendő egy csodálatos konyhakert kialakításához. Jó példa erre Földes Tamás Szolnok belvárosában található, mindössze hat négyzetméteres erkélye, amely nyáron egyfajta oázissá alakul.

Köllő Judit

A hobbi paradicsomtermesztő évek óta hivatásos kertészeket meghazudtoló szenvedéllyel gondozza palántáit. Jó szokásához híven idén is 50 tő paradicsomot és 10 tő paprikát nevel otthonában, melyek május közeledtével kikerülhetnek majd a balkonjára.

Földes Tamás
Földes Tamás szerint egy kis gondoskodással igazi zöld konyhakertet varázsolhatunk erkélyünkből
Fotó: Köllő Judit

– Elértem a palánták számának maximumát – szögezte le Földes Tamás. – Van egy nagyon kedves feleségem, akivel kompromisszumot kötöttünk, hogy ha lehetséges, a lakásnak ne minden szegletét töltsék ki a palánták, így 50 tő az, amivel még boldogulok.

Házigazdánk azt is elárulta nekünk, melyek a legfontosabb teendők ahhoz, hogy mi magunk is szép, erős és egészséges növényeket neveljünk.

– Jómagam mindig palántaföldet használok az ültetéshez – szögezte le. 

Tudniillik a jó minőségű föld az alapja mindennek. Fontos, hogy a talaj kellően laza és vízáteresztő legyen, hiszen csak így nem pang a folyadék a földben. Ebből adódóan mindig állhat a palánták alatt némi víz, hogy jól megszívják magukat. A talajba keverek egy kis marha granulátumot is, ami segíti a növények megfelelő fejlődését. Emellett kifejezetten fontos a fény is. Nálunk például a lakás több napfényesebb pontjából lett egyfajta zöldövezet.

Palántaföld, marha granulátum, megfelelő fény, víz és egy kis szeretet szükséges ahhoz, hogy igazi dzsungel vegyen körül bennünket nyaranta az erkélyünkön. 

– Amikor elültetem kicsiny rekeszekbe a magokat, jól átfolyatom vízzel azokat – folytatta Földes Tamás. – Később viszont kizárólag kézi permetezővel locsolom, hogy egy esetleges erősebb vízsugár ki ne mossa azokat. Nálam hosszú évek óta bevált folyamat, hogy több magot ültetek egy cserépbe. Tudom, sokan csak egyet vetnek el, én azonban nem is félek attól, hogy bármi probléma adódna velük. Az egyik kedvenc paradicsomfajtám, a vilma, mely igazi mézédes koktélocska. Nagyon egyszerű a tartása, hiszen körülbelül muskátli méretűre nő, így az erkély korlátján is vígan eléldegél. Nyárra pedig egy igazi paradicsomszőnyeggé alakul át a terület.

Földes Tamás többféle paradicsomot is nevel
Fotó: Köllő Judit

– Ha megnőttek a palántáink és eljött a jó idő, érdemes kiültetni azokat. Jómagam májusban már biztos kiteszem az erkélyre, hogy szépen fejlődhessenek. Ilyenkor csak annyi a tennivalónk, hogy megfelelő locsolásról gondoskodunk, és az is lényeges, hogy kellő napsütés érje a növendékeket. Idén akad egy-két növényritkaság is a „kertemben", amelyek Angliából érkeztek. Van például egy fekete orosz paradicsom fajtám, aminek nagyon várom már a termését, hiszen idén vetettem először belőle.

A balkonkert kialakítása nem csak lédús zöldségeket, hanem csodás, meghitt környezetet is biztosít a lakásban élők számára. Földes Tamás erkélye már az utcán sétálva is igen könnyen észrevehető, hiszen nyáron igazi dzsungellé változik, amely egészen októberig friss zöldséggel látja el az egész családot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában