Megemlékezés

2024.04.29. 14:30

Elhurcolt zsidók neveit őrzik a Kunszentmártonba hazakerült emléktáblák

Budapestre a Kozma utcai temetőhöz vezetett a kunszentmártoniak útja. A tiszazugi városból 1944-ben elhurcolt zsidó lakosokról emlékeznek meg azzal, hogy a neveiket felsoroló tábla újra a helyi zsinagógába kerül.

Pakainé Pusztai Nóra

Szaszkó Antal és Jokity Zita Kunszentmártonban, a régi zsinagóga közelében laknak, felmerült bennük, hogy miért nem tudnak többet azokról, akiket a tiszazugi városból hurcoltak el 1944-ben. Tudomásuk szerint 300 személyről volt szó, akik közül 200-an soha nem tértek többé vissza.

Jokity Zita, zsinagóga
Jokity Zita végigjárta az utat, a neveket felsoroló tábla visszakerülhetett Kunszentmártonba
Forrás: Beküldött fotó

– Hallottuk, hogy a zsinagógában valamikor léteztek olyan táblák, amelyeken a neveket feltüntették. Ám ezek a 60-as években elkerültek Kunszentmártonból és a zsinagóga bútorraktár lett – tekintett vissza Jokity Zita.

Felvették a kapcsolatot az önkormányzattal, hogy közösen állítsanak fel táblát és bevéssék a neveket, amikhez hozzájutnak.

– Füzesiné Németh Margó anyakönyvvezető volt Kunszentmártonban, kérdezte, hogy milyen alkalomból voltunk a hivatalban, mikor elmagyaráztuk neki a tervünket, a fiókjából elővett néhány fényképet, ami a hatvanas években leszerelt táblákról készült – mesélte Zita.

Kiderítették, hogy a budapesti Kozma utcai zsidó temetőben lehetnek azok, így egyből nyomozásba kezdtek. Felvették a kapcsolatot az ottani alpolgármesterrel, dr. Gődér Györggyel, a Budapesti Hitközség ügyvédével, valamint dr. Grósz Andorral a Magyar Zsidó Hitközösség elnökével egyeztettek arról, milyen jogi lehetőségek vannak arra, hogy a táblák visszakerüljenek Kunszentmártonba.

A temető alagsorában a miénk mellett legalább 20 másik település táblái is ott voltak, például Tiszafüred, Karcag vagy éppen Jászapáti, ám mi voltunk az elsők, akik visszaszerezték

– tette hozzá.

Közel egy évig húzódott, hogy mindent elintézzenek, a napokban egy speciális autóval hazaszállították a táblákat

– Itt vannak a zsinagógában, ahol június 20-ára egy nagyszabású rendezvényt szervezünk a holokauszt 80. évfordulója alkalmából. Zsidó szertartás keretein belül felavatjuk a táblákat, a helyi középiskolások a neveket is felolvassák. Méltón emlékezünk meg a kunszentmártoni elődeinkről – szólt a tervekről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában