Avatás

2024.04.23. 15:22

Elindult Eszter és Kárász: kerékpáros kompokat adtak át a Tisza-tónál – galériával

Érezhetően megnőtt a kerékpáros-forgalom az elmúlt években a Tisza-tavi térségben. Időről időre újabb fejlesztésekkel próbálnak a bringások kedvében járni: újabb turisztikai elemmel bővült a déli part, pontosabban a tiszaderzsi Kárász Kikötő. Kedden délelőtt ugyanis két biciklis és gyalogos forgalomra alkalmas kishajót adtak át, melyek még kényelmesebbé teszik a kikapcsolódást a térségbe érkezők számára.

Köllő Judit

Az eseményen Fótosné Czeglédi Zsuzsanna, Tiszaderzs polgármestere, F. Kovács Sándor, a térség országgyűlési képviselője, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke, Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője és Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója méltatta a hazai forrásból megvalósult programot.

Közvetlen vízi összeköttetést biztosítanak

– Újabb turisztikai attrakcióval bővült a Tisza-tavi szolgáltatások listája – kezdte az eseményen Czeglédiné Fótos Zsuzsanna, Tiszaderzs polgármestere.

– Ez a projekt közvetlen vízi összeköttetést biztosít Tiszaderzs és Tiszanána között, mégpedig csodálatos természeti környezetben. Hálásak vagyunk, hogy az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, valamint a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság a tiszaderzsi Kárász Kikötőt választotta a kompok kiindulópontjává, mely a jövőben 400 millió forintos forrásból újulhat meg – tette hozzá.

komp,átadás,tisza-tó
Dr. Fülöp Gyula önkormányzati képviselő (balról jobbra), F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Fótosné Czeglédi Zsuzsanna polgármester és Hubai Imre, a vármegyei közgyűlés elnöke egy szelfit is készítettek az egyik kompon 
Fotó: Nagy Balázs

A méltatást követően F. Kovács Sándor országgyűlési képviselő kiemelte: bár a Tisza-tó a partról is nagyszerű látványt nyújt, a vízről még inkább megelevenedik az ember szívében. A Tiszaderzs és Tiszanána között közlekedő kompok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a remek biciklizések közepette kissé megpihenjünk, és közben megcsodáljuk a vízi élővilágot és annak minden szépségét.

Fél órán tartó csodálatos utazásra hívnak

Az Eszter 409 és a Kárász névre hallgató kompok öt kilométeres, mindössze fél órán át tartó természeti körútra invitálják az érkezőket, fedélzetükről megfelelő közelségből csodálhatjuk a Tisza-tó természeti kincseit.

– Ez a kompútvonal egy újabb üde színfoltjává válik a Tisza-tó térségének – emelte ki beszédében Lovas Attila, a Kötivízig igazgatója. – A járművek segítségével a közel 70 kilométeres Tisza-tavi kerékpáros körutat kettéválaszthatjuk egy 25 és egy 40 kilométeres túrára.

Ez is bizonyítja, a Tisza összeköti az embereket

A rendezvényen Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke kiemelte, a projekt egy újabb ékes bizonyítéka annak, hogy a Tisza nem elválasztja, hanem összeköti az embereket. Bízik abban, hogy a vízi járművek a jövőben még inkább növelik majd a Tisza-tó turisztikai vonzerejét és az ott élők életminőségét is.

A kerékpárosok igazi paradicsomává vált a tó

– Mára mindenki úgy beszél a Tisza-tóról, mint egyfajta biciklizős paradicsomról – taglalta az átadóünnepségen Petényi Mirkó, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója.

– Nem hiába, hiszen évről évre egyre több turista látogat a térségbe, és ők nemcsak tekeréssel, hanem a természeti kincsek felfedezésével is töltik az idejüket. Bár az átkelőhajók segítséget nyújtanak a távok lerövidítésében, általuk könnyebbé válik a tó természeti kincseinek szemügyre vételezése is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában